Minestrone juha


Ukusna i puna nutrijenata, juha minestrone je idelano jelo za ove zimske dane. Jednostavno se priprema, a svi sastojci su lako dostupni!

Minestrone je izvorno Talijansko jelo koje se pripremalo još u doba starih rimljana, a ako bismo prevodili doslovno, značilo bi "velika juha.

Minestrone se priprema od raznih vrsta povrća, a uobičajeni sastojci su grah, luk, celer, mrkva i rajčica te se na kraju dodaju riža ili tjestenina. Za pripremanje minestrone juhe možete koristiti i artičoke, ječam, grah, mrkvu, patlidžan i špinat.

Za ovu juhu u stvari ne postoji recept kojega se morate čvrsto držati, mnogi iskoriste ono povrće koje imaju u kuhinji. Povrće, osim što pomaže zdravlju srca, također u većini slučajeva sadrži i malo masnoća i kolesterola, tako da ga možete koristiti i za održavanje normalne tjelesne težine, krvnog tlaka i kolesterola.

Potrebni sastojci (za 4 osobe)
2 manje glavice luka
2 mrkve
mala tikvica
10 dag cvjetače
3 male rajčice
15 dag mahuna
1/2 malog celerovog korijena
3 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
žlica pirea od rajčica
1/8 l suhog bijelog vina
1 l povrtnog temeljca
sol
papar
1/2 svežnjića peršinovog lišća
½ šalice tjestenine po izboru
4 žlice naribanog parmezana

Priprema:
Luk i češnjak očistite i nasjeckajte, isto napravite s ostalim povrćem. Možete koristiti i zamrznuto povrće.
Dinstajte luk na malo maslinova ulja, preostalo povrće samo kratko popržite. U posudu stavite temeljac te dodajte sve ostale sastojke.
Promiješate i lagano kuhate na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, dok mrkva ne omekša.
Pred sam kraj u juhu dodajte tjesteninu ili je skuhate posebno pa dodate juhi .
Po želji poslužiti posuto parmezanom.
ordinacija.vecernji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar