Palačinke u umaku od naranče


Sastojci
Crêpes (tanke palačinke)
100 g brašna
25 g šećera od šećerne trske
200 g punomasnog mlijeka
125 g jaja
prstohvat soli
50 g maslaca

Engleska krema s narančama
4 g želatine u listićima
70 g žumanjaka
35 g šećera
220 g soka od naranče
1 naranča

Butterscotch (karamelizirani šećer)
200 g sitno mljevenog bijelog šećera

Ušećerena korica naranči
200 ml vode
200 g kristal-šećera
2 naranče

Umak od naranče
50 g sitno mljevenog bijelog šećera
1 žlica maslaca
200 g soka od naranče
pola naranče

Dodatne potrepštine
Maslac za pečenje palačinki, četkica, tava za palačinke, aparat za gašenje požara

Priprema:
Crêpes (tanke palačinke)
Pomiješajte brašno sa šećerom od šećerne trske. Uz miješanje postupno dolijevajte mlijeko tako da dobijete glatku smjesu. Umiješajte jaja i otopljeni maslac. Tavu namažite s malo maslaca. Izlijte tijesto u tavu i tavu malo protresite. Pecite palačinke s obje strane oko 3 minute dok ne postanu zlatno-smeđe. Pečene palačinke stavite na tanjur.

Engleska krema s narančama
Namočite želatinu u hladnoj vodi. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom. Zagrijte sok od naranče i dodajte smjesu sa žumanjcima. Zagrijte uz miješanje do 85 °C. Naribajte koricu naranče u kremu i otopite u njoj namočenu želatinu.

Butterscotch (karamelizirani šećer)
Postupno karamelizirajte šećer u zagrijanom lončiću. Izlijte ga po papiru za pečenje tako da smjesa bude tanka. Kad se ohladi, narežite butterscotch na komadiće. Sameljite u blenderu tako da dobijete prah.

Ušećerena korica naranči
Prokuhajte vodu i šećer. Nožem za guljenje ogulite naranče, tako da ne gulite bijeli dio. Koricu narežite na tanke trakice i dodajte ih sirupu. Još jedanput prokuhajte. Koricu naranči sa sirupom čuvajte u zatvorenoj staklenci.



Umak od naranči
U zagrijanoj tavi postupno karamelizirajte sitno mljeveni šećer. Dodajte maslac i brzo umiješajte sok. Nagnite tavu, dodajte liker od naranče i flambirajte dok alkohol ne ispari.

Dovršetak
Dvaput preklopite palačinke i poslužite 3 na tanjuru. Poslužite s umakom, kriškama naranči, ušećerenom koricom naranči i butterscotchom.
24kitchen.com.hr

Nema komentara:

Objavi komentar