Prehrambeni riječnik

„A“
à la
Eng. In the manner of
označava način pripreme nekog jela – "na način", "sa". Izvorna riječ potječe iz francuskog jezika.

à la carte
franc. "po karti", izbor jela s jelovnika od strane gosta. Kod ovog načina izbora jela ulaze u obzir i prigotavljanje jela pred gostom, rezanje raznih pečenja, filiranje ribe, flambiranje jela i deserata.

à la minute
izraz koji se koristi za jela po narudžbi koja se pripremaju za kratko vrijeme ("za minutu").

à la wild
"kao divljač", izraz koji označava način pripremanja mesa divljači, ali i mesa domaćih životinja na taj način (mariniranje u salamuri ili rasolu).

à point
oznaka za "srednje pečeno", stupanj pečenja mesa ili ribe koji označava da su proteini u sredini koagulirali, ali nisu promijenili boju ili očvrsnuli.

Abalona
Eng. abalone
ili morsko uho je vrsta krupnih puževa čvrsta mesa, koji se uglavnom love u obalnim vodama Kalifornije i Meksika.

Abesiranje
Eng. Abaissage
(franc. abbaisser) je postupak valjanja tijesta na željenu debljinu pomoću valjka.

Absint
Eng. absinthe
zeleno alkoholno piće proizvedeno od različitog bilja, a glavni sastojak čini pelin (Arthemisia absinthium). U mnogim zemljama je zabranjen zbog toksičnosti koje izaziva tujon, sastavni dio pelina.

Acar
Eng. Acar
salata tipična za Indoneziju, Maleziju i Singapur. Sastoji se od dugih mahuna, mrkve, kupusa koji se kiselio u octu i sušenih čili papričica. Poslužuje s posipana grubo nasjeckanim ili mljevenim kikirikijem.

Acerola
Eng. acerola
sorta američke višnje (Malpighia punicifolia) poznata po najvećem prirodnom sadržaju vitamina C (1700 mg/100 g) i vitamina A (509 i.j./100 g). Zbog navedenih odlika i svojstvene arome, sok od acerole koristio se za osvježenje pilota i astronauta. Danas je dostupan i drugim potrošačima.
Sinonimi: Barbados cherry, Antilles cherry.

Acetal
Eng. acetal
umjetna aroma s osebujnim voćnim mirisom nezrele jabuke koje ima i u prirodnim uvjetima (voće, kruh i whiskey).

Acetanisol
Eng. acetanisole
umjetna aroma iz skupine karbonila s cvjetnim mirisom koje ima i u prirodi i to u sjemenkama anisa, rajčici i čaju.

Aceto balsamico
Eng. aceto balsamico
vrsta octa čije su osnovne sirovine za proizvodnju vinski ocat i mošt, dobiveni od bijelog ili crnog grožđa. Tamnosmeđe je boje i slatkasto-kiselog okusa te je idealan za pripremu raznih vrsta salata, ali i delikatesnih jela, poput rižota, ribljeg i mesnog carpaccia, pa čak i deserata.

Acetosulfam K
Eng. acesulfame K
umjetno nenutritivno sladilo nove generacije sintetizirano u Njemačkoj 1967. godine, za uporabu dopušteno tek 1989. godine, i to samo u nekim zemljama. Dolazi u obliku bijelog praha bez mirisa, a slađi je od šećera 150-200 puta. Stabilan je čak i na temperaturama do 235°C. Moguće ga je koristiti u kombinaciji s ostalim sladilima. Koristi se u osvježavajućim napitcima, kao stolno sladilo, u žvakaćim gumama, komprimatima i pastama za zube. Dopušteni dnevni unos do 9 mg/kg tjelesne težine.

Acidemija organskih kiselina
Eng. organic acidemia
urođeni poremećaj u metabolizmu propionske i metil-malonske kiseline koji se manifestira povraćanjem, letargijom, dehidracijom, živčanim smetnjama i komom. Razlog je nagomilavanje tih kiselina u nedostatku odgovarajućih enzima karboksilaze odnosno mutaze. Za saniranje stanja koristi se maloproteinska dijeta.

Acidobazna ravnoteža
Eng. acid-base balance
ujednačenost kiselih i lužnatih tvari u tjelesnim tekućinama zahvaljujući prije svega puferskom sustavu. Posljedica toga je održavanje približno iste koncentracije vodikovih iona (pH je oko 7, neutralan, jer je čista voda neutralna; iznad te vrijednosti je lužnat, a ispod kiseo). Ako se taj odnos poremeti, aktivira se mehanizam zaštite.

Adaptacija
Eng. Adaptation
proces u kojem osjetila postaju manje osjetljiva i manje stimulirana određenim mirisima i okusima ponavljanjem kontakta s određenim namirnicama, posebno začina, npr. češnjaka, čilija i dr.

ADI
Eng. Acceptable daily intake
vidi Dnevni unos, prihvatljivi.

ADI – Prihvatljivi dnevni unos
Eng. acceptable daily intake
količina aditiva u hrani koja može biti dnevno unesena u organizam tijekom cjelokupnog životnog vijeka bez značajnijeg rizika po zdravlje. Određuje se dijeljenjem najviše doze tvari, koja nema štetnog učinka na pokusne životinje, s tzv. sigurnosnim faktorom 100. Za tvari kojima se ne pripisuje ADI vrijednost smatra se da nemaju štetan učinak neovisno o količini njihovog unosa u organizam.

Aditivi
Eng. additives
smatraju se tvari točno poznatog kemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se hrani u svrhu poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava: boje, okusa, mirisa, teksture, izgleda i trajnosti. Aditivi se dodaju hrani u tehnološkom postupku proizvodnje, tijekom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakiranja, transporta i čuvanja. Obično se označuju jedinstvenim E – brojevima točno utvrđenim za svaki spoj. Ti brojevi odnose se na umjetne i prirodne aditive čija je upotreba odobrena u zemljama Europske zajednice, a odobrena je i u Hrvatskoj "Pravilnikom o aditivima koji se mogu nalaziti u namirnicama".

Aditivi, direktni
Eng. direct additives
tvari koje se izravno dodaju u prehrambene proizvode za vrijeme proizvodnje ili prerade (antibakterijska sredstva, antioksidansi i sredstva protiv posmeđivanja). Ovu skupinu aditiva u javnosti se najviše kritizira zbog mogućeg utjecaja na zdravlje.

Aditivi, indirektni
Eng. indirect additives
tvari koje mogu doći u kontakt s namirnicama preko ambalaže, posuda u kojima se proizvode ili čak mogu migrirati iz vanjskog svijeta uključujući i izvore radijacije (propionati, parabeni, slimicidi, amonij benzoat).

Aditivi, koji se dodaju tijekom prerade
Eng. processing additives
predstavljaju veliku skupina dodataka koji se koriste u proizvodnji, a izravno utječu na konačni izgled gotovog proizvoda. To su prije svega sredstva protiv grudanja praškastih materijala, sredstva za bistrenje ili zamućivanje sokova i drugih tekućina, klizna sredstva te sredstva za pahuljičenje.

Aditivi, mineralni
Eng. mineral additives
dopuštene soli pojedinih elemenata, koje se onda koriste kao njihov izvor (primjerice, fero-sulfat je izvor željeza). Za njihovu praktičnu primjenu važna je bioraspoloživost kao i neka fizikalna svojstva kao što su topljivost, sposobnost miješanja te kemijska inertnost – sposobnost da ne reagira u smjesi).

Aditivi, nutritivni
Eng. nutritional additives
sredstva za obogaćivanje, uključuju vitamine, minerale, aminokiseline i vlakna. Potrošnja te skupine aditiva porasla je osobito posljednjih godina otkad traje sve veća zabrinutost za zdravlje. Koristi se više vitamina (A, C, D), minerala (željezo, jod, kalcij), aminokiselina (lizin, metionin) i vlakana (celuloza, pektin, glukomanan). Svrha dodavanja tih aditiva je smanjenje njihova deficita u redovnoj prehrani.

Aditivi, ostali
Eng. miscellaneous additives
predstavljaju vrlo široku skupinu aditiva koji se višenamjenski koriste u prehrambenoj tehnologiji. Skupina obuhvaća sredstva za učvršćivanje, dodatke tijekom proizvodnje, propelante, otapala i sinergiste. Svaka od tih skupina posebno se razmatra u rječniku.

Aditivi, za konzerviranje
Eng. preservatives
dodaci koji se stavljaju u sirovine, poluproizvode, gotove proizvode i u ambalažu radi usporavanja procesa kvarenja. To su prije svega antioksidansi, baktericidi (benzoati, sorbati), mliječna kiselina, sulfiti, nitriti, nitrati, alkohol, sredstva protiv posmeđivanja, stabilizatori i brojni drugi.

Adobado
Eng. Adobado
način pripreme mesa gdje se komadići mesa peku zajedno s češnjakom dok ne dobiju boju, a zatim se dodaje temeljac i ocat kako bi se dobio umak. Ovakav način pripreme koristi se u filipinskoj kuhinji.

Adrenalin
Eng. adrenaline
hormon srži nadbubrežne žlijezde. Izlučuje se u stresnim situacijama kad povećava otpornost i obrambenu sposobnost organizma.

Aeracija
Eng. aeration
prozračivanje, ventiliranje, rastresanje tijesta, gaziranje napitaka. Prozračivanje tijesta, počevši od masne faze tijesta.

Aerobacter spp.
Eng. Aerobacter spp.
mikroorganizam koji se koristi za oksidaciju alkohola u octenu kiselinu prilikom proizvodnje octa.

Aerobni
Eng. aerobic
organizmi kojima je za razvoj potreban kisik. Odnosi se na mikroorganizme koji kontaminiraju hranu.

Aerosol-doze
Eng. aerosol doses
predstavljaju suvremeno pakiranje koje se sastoji od aluminijske doze, ventila na pritisak i sredstva za potiskivanje. Služi za pakiranje tekućih, pastoznih ili pjenastih namirnica. Najčešće se u aerosol-dozu pakira tučeno vrhnje, ali i salatni umaci, zatim sredstva za podmazivanje tava i limova za pečenje namirnica, med, maslac, začinske smjese itd.

Aflatoksin
Eng. aflatoxin
toksin plijesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kikirikiju, kokosu i kukuruzu. Jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama uopće. Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu razlikovati. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi izravne opasnosti od izazivanja raka u čovjeka; aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena tvar u hrani. Rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi. Kontrola svih sirovina jedina je učinkovita mjera predostrožnosti.

Afrodizijak
Eng. aphrodisiac
sredstvo koje se u obliku hrane ili oralno upotrijebljenog lijeka uzima radi pojačavanja spolne želje.

Agar-agar
Eng. agar
japanska želatina, biljno ljepilo ili želatina agara – termini koji označavaju isušenu i očišćenu stabljiku raznih vrsta morskih algi (iz rodova Gelidium i Algae). To je lako topiv prah koji se koristi u prehrambenoj industriji kao zamjena za želatinu i emulgator (juhe, želei, sladoled…). Njegova čistoća je regulirana Direktivom 78/663/EEZ-a, a oznaka aditiva je E-406.

Aglio e olio
Eng. Garlic and Oil
talijanski izraz za umak ili salatni preljev (dressing) koji se sastoji od dobro izmiješanih sastojaka – usitnjenog češnjaka i ulja.

Aglomeracija
Eng. Agglomeration
tehnološki postupak kojim se namirnice u obliku praha pretvaraju u porozne granule pod utjecajem vlaženja i sušenja na povišenim temperaturama, u svrhu bolje topivosti u vodi ili mlijeku. Primjenjuje se kod pripreme instant proizvoda (kakao, dječja hrana, čaj, osvježavajući napici, hrana za športaše). Aglomeracija daje prikladan proizvod visoke kvalitete.

Aglomeracija, površinska
Eng. Agglomeration, surface
postupak aglomeracije koji se sastoji od naizmjenične uporabe pregrijane pare i vrućeg zraka kao sredstava za vlaženje, sušenje i kondenziranje praha.

Agnelotti
Eng. Agnelotti
ravioli, polumjesečastog oblika, nadjeveni mljevenom janjetinom i lukom pirjanima na maslacu s kuhanom rižom ili špinatom, sirom i začinima.

Agrumi
Eng. Citrus fruits
plodovi roda Citrus, zajednički naziv za naranče, mandarine, limune, grejp i dr.

Aguardiente
Eng. Aguardiente
španjolska vrsta rakije koja se dobiva procesom fermentacije od šećerne trske, a može se proizvoditi i od žitarica, voća ili povrća poput krumpira. Njeno ime u prijevodu znači "vatrena voda", jer sadrži između 29 do 45% alkohola.

Aioli
Eng. Aioli
pikantna majoneza obogaćena češnjakom karakteristična za provansalsku kuhinju. Priprema se od žumanjaka, maslinovog ulja i češnjaka.

Ajvar
Eng. Aivar
pikantan dodatak jelu. Priprema se od paprike, patlidžana, rajčica, ulja i začinskih dodataka. Ajvar se poslužuje uz hladni bife, na piknicima ili uz jela s roštilja, kao prilog jelima od mesa, povrća i ribe te kao praktičan i ukusan dodatak jelima.

Akvavit
Eng. Aquavit
žestoko skandinavsko alkoholno piće koje se dobiva iz žitarica i krumpira, a aromatizirano je kimom.

Al dente
tal. "prema zubu" izraz koji opisuje tjesteninu ili povrće koje je kuhano da pod zubima zadrži čvrstoću i kompaktnost.

Albedo
Eng. Albedo
unutrašnji bijeli sloj citrusnog voća (agruma), koji se sastoji od šećera, celuloze i pektina. Koristi se za industrijsku proizvodnju pektina.

Albumin
mješavina proteina topivih u vodi koji se nalaze u bjelanjku jajeta, krvi i drugoj hrani. Kao i svi proteini, i oni denaturiraju i koaguliraju kada se zagrijavaju ili im se dodaju različite kemijske tvari npr. alkohol.

Alergeni
Eng. Alergens
antigeni koji mogu potaknuti neku od alergijskih reakcija. Najčešći alergeni iz hrane su proteini mlijeka (laktoglobulin, laktoalbumin), proteini jaja (ovalbumin) i neki biljni proteini (soja).

Alergija na hranu
Eng. Food allergy
imunološka reakcija na pojedine komponente hrane (osobito proteine) koji inače za organizam nisu štetni, a organizam ih prepoznaje kao strane tvari (alergeni). To su proteini, ali i šećeri i masti iz namirnica kao što su kravlje mlijeko, jaja, ribe i plodovi mora, žitarice, soja, kikiriki, orašasti plodovi, jagode. Svako ponovno uzimanje dotične hrane izaziva karakteristične alergijske reakcije, poput osipa, svrbeži, teškog disanja i slično. Alergija na hranu javlja se najčešće kod djece. Može se izbjeći jedino odgovarajućom dijetom u kojoj nema alergena koji je izazivaju.

Alfalfa
Eng. Alfalfa
Lat. Medicago sativa
ili lucerka je leguminoza čiji se korijen koristi kao povrće, lišće se suši i melje u prah koji se može dodavati brašnu, a klice sjemenki se koriste u prehrani pripremljene kao salata. Koristi se kao sirovina iz koje se industrijskom preradom dobiva proteinski koncentrat lista (LPC). Osušena lucerka sadržava 14,3% proteina, 25% sirovih vlakana, 2,2% masti, 7,5% pepela i 8% vlage.

Alge
Eng. Algae, Seaweed
nastanjuju mora i jezera, različitih su boja (smeđe, crvene, zelene), gorkog i trpkog okusa, često neprivlačnog mirisa. Suhe alge mogu sadržavati 30-50% proteina, malo masti, dovoljno vlaknaste strukture, bogate su jodom, a neke i vitaminom A, željezom, manganom, bakrom i cinkom. Koriste se za pripravu juha i salata. Iz algi se dobivaju alginati, beta-karoten i glicerol.

Alge, nori
Eng. Nori
Lat. Porphyra tenera, P. umbilicalis
crvena alga u morima Kine, Koreje i Japana. Oblikuje se u tanke površine poput papira koje se suše pod pritiskom. Boja joj varira od zelene do ljubičaste. Najčešće se koristi u pripremi sushija.

Alge, zelene
Eng. Seaweeds, green
alge zelenkaste boje koje su službeno dopuštene za konzumiranje (Ulva sp., Enteromorpha sp.). Neke od zelenih algi (Ulva sp.) ističu se pravim bogatstvom kalcija (860-5600 mg/100 g osušene alge), magnezija (2000-5200 mg/100 g osušene alge) i željeza (6-100 mg/100 g osušene alge).

Alicin
Eng. Allicin
kemijska tvar koja češnjaku daje karakterističan miris i okus.

Alkaloidi
Eng. Alkaloids
skupina organskih biljnih tvari s dušikom u molekuli odgovornih za gorak okus biljaka, od kojih su mnoge farmakološki aktivne i toksične (nikotin, kofein, kokain, teobromin). Tipični primjeri su kinin, koji se koristi u tonic wateru te kofein i teobromin, sastojci zrna kave.

Alkohol
Eng. Alcohol
organski spoj s jednom ili više alkil skupina i s jednom ili više hidroksilnih skupina. Ako nije pobliže označen, termin podrazumijeva etil alkohol (etanol), jedan od najraširenijih alkohola. Koristi u prehrambenoj tehnologiji kao sredstvo za konzerviranje, otapanje, maceriranje, kao nosač za boje i arome itd. Redovni je sastojak alkoholnih pića u rasponu od 3-45 volumnih postotaka. Alkohol je snažno baktericidno sredstvo.

Alkohol, apsolutni
Eng. Absolute alcohol
je etilni alkohol koji po masi ne sadrži više od 1% vode. Vrlo je higroskopan i hlapiv. Dodavanjem vode razrjeđuje kako bi se dobile druge odgovarajuće otopine koje se koriste u medicinske i farmaceutske svrhe.

Alkohol, denaturirani
Eng. Denaturated alcohol
je jeftinija vrsta alkohola koji se koristi za gorenje i industrijske svrhe (čišćenje, odmaščivanje, razrjeđivanje…). Dodane su mu različite otrovne kemijske primjese (npr. piridin, metanol…) pa se ne smije upotrebljavati za hranu i piće. Špirit je denaturirani alkohol koji se sastoji od 98% etanola i 2% metanola i na tržištu ga nalazimo kao gorivo za kuhala i otapalo za politure.

Alkohol, etilni
Eng. Ethyl alcohol
ili etanol je alkohol koji se dobiva alkoholnim vrenjem razrjeđenih otopina šećera.
Industrijski se proizvodi iz sirovina bogatih škrobom (žitarice, krumpir) ili od melase.
Može se proizvoditi i sintetički, adicijom sulfatne kiseline na etilen te hidrolizom nastalog produkta ili direktnom hidratacijom etilena pri visokim
temperaturama i tlaku uz katalizator. Etanol je bezbojna tekućina ugodnog mirisa i okusa koji pali. sastavni je dio alkoholnih pića (vina, piva, rakije, likeri…). Upotrebljava se u laboratorijima i industriji kao otapalo, sredstvo za ekstrakciju i priređivanje faramaceutskih preparata, za dobivanje alkoholnih pića…

Alkohol, industrijski
Eng. Industrial alcohol
smjesa 95% etilnog alkohola i 5% vode uz dodatke za denaturaciju (metilni alkohol) kako bi se spriječila uporaba za prehranu. Mora biti vidljivo obilježen kako ne bi došlo do zlouporabe tj. korištenja u prehrembene svrhe.

Alkohol, metilni
Eng. Methyl alcohol
ili metanol je najjednostavniji alkohol. U industrijske svrhe se koristi 90%-ni metanol koji služi kao otapalo, ishodni materijal za dobivanje nekih organskih spojeva te kao sredstvo za denaturiranje etil alkohola. Vrlo je otrovan i izaziva sljepilo, što je na drastičan način potvrđeno u brojnim masovnim slučajevima trovanja (npr. nekvalitetna vina: tudum, direktor…). Javlja se u malim količinama i u alkoholnim pićima, pogotovo kod loše destilacije, pa služi kao indikator loše kvalitete pića.

Alkohol, žitni
Eng. Alcohol, grain
alkohol dobiven vrenjem žitarica (kukuruz, raž, ječam). Koristi se u proizvodnji alkoholnih pića, octa i drugih proizvoda.

Alkoholna pića
Eng. Spirit drinks
definirana Pravilnikom o jakim alkoholnim pićima i alkoholnim pićima (NN 172/04) koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva na temelju zakona o hrani (NN 117/03, 130/03,48/04), a sadrže 2% do 15% alkohola.

Aloe vera
Eng. Aloe vera
polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana, od davnina poznata kao eliksir dugovječnosti. Upravo zbog svojih smirujućih i ublažavajućih svojstava danas se ponajviše koristi kao osnovni sastojak mnogih proizvoda za zdravlje i ljepotu. Prirodno raste samo u područjima s toplom i suhom klimom. Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Ustanovljeno je da gel Aloe vere sadrži više od 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka koji pomažu kod brojnih kroničnih oboljenja i poremećaja imunološkog sustava.

Amaranth
Eng. Amaranth
Lat. Amaranthus spp.
široko rasprostranjena tropska i suptropska biljka čiji se listovi koriste u prehrani kao povrće, svježe ili konzervirano. Neke vrste amarantha se uzgajaju, u Aziji i Americi, osobito Meksiku, kao žitarica. Sjemenke se kuhaju, ali služe i za proizvodnju brašna, žitnih pahuljica i ulja. Sjemenke su odličan izvor proteina i dobar izvor dijetalnih vlakana te minerala poput željeza, magnezija, fosfora, bakra i mangana.

Amareto
Eng. Amaretto
liker koji se proizvodi destilacijom koštica marelice. Legenda kaže da ga je prvi puta proizvela mlada udovica 1525. godine u sjevernoj Italiji kao poklon umjetniku koji je naslikao njezin portret. Naziv potječe od talijanske riječi amaro što znači gorak, a odnosi se na gorak okus badema koji su glavni nosioci arome.

Amaretti
Eng. Macaroons
talijanski kolačići od mljevenih badema, šećera i čvrsto tučenog snijega od bjelanjaka s dodatkom ekstrakta badema.

Amazake
Eng. Amasake
proizvod u suhom ili tekućem stanju dobiven od riže. Podsjeća na mlijeko, svojstvene je arome i slatkasta okusa. Koristi se kao ljekovita hrana kod alergične djece te za saniranje tvrdokornih proljeva u dojenčadi. Amazake se može koristiti kao dijetalna hrana i kod raznih drugih bolesnih stanja.

Ambalaža
Eng. Packing material
može biti kontejner (limenka, boca, karton, doza) ili omotač (folija, papir, celofan), a služi za zaštitu namirnica od vanjskih utjecaja, bakterijskog zagađenja, vlage, oksidacije i dr.

Ambrozija
Eng. Ambrosia
široko rasprostranjena alergena biljka koja proizvodi velike količine peludi što kod ljudi izaziva alergije. Podrijetlom je iz Sjeverne Amerike.

Aminokiseline
Eng. Amino acids
osnovne jedinice koje tvore proteine (bjelančevine), a u svojoj molekuli sadrže dušik. To su alanin, arginin, asparagin, asparaginska kiselina, ornitin, cistein, cistin, glutaminska kiselina, prolin, glicin i serin. Esencijalne aminokiseline su one koje organizam ne može sam proizvesti nego se moraju uzimati putem hrane: izoleucin, leucin, lizin, metionin, valin, fenilalanin, triptofan.

Aminokiseline, potrebe
Eng. Aminoacids, requirements
procjene dnevnih količina esencijalnih aminokiselina koje su nužne za normalno funkcioniranje organizma.

Amonij alginat
Eng. Ammonium alginate
amonijeva sol alginske kiseline u obliku žućkastobijelih granula dobro topivih u vodi, koje lako tvore gel-stanje. Koristi se kao stabilizator u nekim vrstama proizvoda.

Amonijak
Eng. Ammonia
plinovita tvar karakterističnog oštrog mirisa koja se u obliku otopina i raznih soli višestruko koristi kao umjetno gnojivo, sredstvo za čišćenje i dezinfekciju te kao aditiv u prehrambenoj tehnologiji.

Anabolizam
Eng. Anabolism
proces kojim tijelo osnovne hranjive tvari pretvara u neke druge, koje može uporabiti ili uskladištiti, npr. pretvaranje aminokiselina u proteine. Za anabolizam je potrebna energija, koja se obično dobiva iz hrane.

Analiza
Eng. Analysis
predstavlja laboratorijsko ispitivanje, kvalitativno i kvantitativno. U području prehrane odnosi se na ispitivanje sastava namirnica, raščlanjivanje pojedinih dijelova radi provjere zdravstvene ispravnosti, biološke vrijednosti i drugih podataka važnih za zdravlje i sigurnost potrošača.

Ananas
Eng. Pineapple
Lat. Ananas sativus
veliki plod tropskog drveta izuzetne arome, sočan, žute boje i slatkog okusa. Gledajući kemijski sastav, ananas osim šećera sadrži 0,5% bjelančevina, 0,1% biljne masti i ima 48 kcal / 202 kJ na 100 grama svježeg voća. Dobar je izvor mangana (1,2 mg što čini 17% RDA) i bakra (0,1 mg što čini 10% RDA). Od vitamina je odličan izvor vitamina C (36,2mg što čini 60% RDA). Koristi se svjež ili konzerviran u vlastitom soku.

Ananas, u limenci
Eng. Canned pineapple
narezan na kolutiće ili kocke u aromatiziranom sirupu. Kao takav konzumira se kao kompot ili se njime dekoriraju slastice, kreme ili voćne salate.

Andouillette
Eng. Andouillette
kobasica koja je načinjena od želučane stjenke svinje te različitih svinjskih iznutrica koji su omotani prirodnim svinjskim crijevom. Ovo jelo karakteristično je za francusku kuhinju i jede se vruće. Andouillette je umanjenica riječi andouille, koja označava istu vrstu kobasice samo većih dimenzija, koja se najčešće jede hladna.

Anđelika
Eng. Angelica
Lat. Angelica archangelica
aromatična, gorkasta biljka. Stabljika služi za aromatiziranje slatkiša, sjemenke biljke koriste se kod pripreme vermuta i šartreza, a korijen kod proizvodnje džina. Na podlozi anđelike dobiva se liker intenzivno zelene boje (Angelica liqueur).

Anemija
Eng. Anaemia
ili slabokrvnost karakterizira smanjena koncentracija hemoglobina i/ili crvenih krvnih stanica (eritrocita) u litri krvi ispod normalnih vrijednosti za određenu dob i spol ispitanika. Hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama služi za prijenos kisika iz pluća u tkiva i organe, a za njegovu izgradnju potrebna je određena količina željeza. Najčešće je uzrokovana manjkom željeza u prehrani, ali anemija se može javiti i zbog manjka folne kiseline, vitamina B12 i vitamina E, a znatno rjeđe i zbog manjka vitamina C i B6. Simptomi slabokrvnosti su brzo umaranje pri naporu, ubrzan rad i lupanje srca, osjećaj gušenja, funkcionalni sistolički šumovi, česte glavobolje, razdražljivost, omaglica i pospanost.

Anis
Eng. Anise
Lat. Pimpinella anisum
osušeni plod aromatične biljke koja spada u porodicu peršina (Umbeliferae). Glavni hlapivi dio koji čini noseću aromu anisa je anetol. Koristi se kao začin i aroma u raznim jelima: keksima, pecivu, kruhu, kobasicama, likerima. Poznata su jaka alkoholna pića anisovka i mastika koja se pripremaju alkoholnom ekstrakcijom plodova anisa.

Anis, kineski
Eng. Badian anise
aromatični plod drveta Illicum verum. Zvjezdastog je oblika smeđe boje. Koristi se kao začin, zatim za pripremu žestokih pića i kao sredstvo za osvježavanje usta.

Anisov liker
Eng. Anisette
slatki francuski liker dobiven postupkom destilacije aromatičnih trava i začina u kojima dominiraju anis i korijander.

Anisove sjemenke
Eng. Aniseed
slatke, aromatične sjemenke biljke Pimpinella anisum poznate i kao slatki kumin (Sweet cumin). Karakterističnu aromu daje mu atenol koja dolazi do izražaja kod usitnjavanja sjemenki.

Anisovo ulje
Eng. Anise oil
karakterističnog je mirisa, dobiveno ekstrakcijom plodova i sjemenki anisa. Koristi se kao sredstvo za aromatiziranje namirnica, pića, paste za zube i dr.

Annatto
Eng. Annatto
prirodna boja koja se koristi za bojenje sira, mliječnih i pekarskih proizvoda. Dobiva se ekstrakcijom iz voćke tropskog grma Bixa orellana. Glavni sastojak je karotenoid bixin, topiv u mastima. Na proizvodima se još deklarira i kao prirodna žuta boja E-160(b).

Anona
Eng. Annona
Lat. Annona cherimola
voćka nalik artičoki. Ima zelenkastosmeđu do ljubičastu ljuskavu koru, a voćno meso je bijele boje s više sjemenki i jake arome. Uzgaja se u tropskim i suptropskim područjima, a autohtona je biljka Perua.

Anoreksija nervoza
Eng. Anorexia nervosa
predstavlja ozbiljan poremećaj u prehrani osoba koje pate od paničnog straha od debljanja. Željeni cilj se postiže prvenstveno radikalnim metodama odbijanja hrane, nasilnim povraćanjem, uzimanjem diuretika ili laksativnih sredstava, zbog čega se može izgubiti i do 25% tjelesne težine te dovesti organizam u stanje potpune iscrpljenosti.

Antibiotici
Eng. Antibiotics
predstavljaju skupinu lijekova koji sprječavaju razvoj patogenih mikroorganizama u organizmima ljudi i životinja.

Antigeni
Eng. Antigens
najčešće složene organske molekule (bjelančevine, glikoproteini, lipoproteini, polisaharidi, lipopolisaharidi, nukleinske kiseline) što ih stanice imunološkog sustava (limfociti) u organizmu prepoznaju kao tuđe.

Antimikrobna sredstva
Eng. Antimicrobials
koriste se kao aditivi kod konzerviranja namirnica jer sprječavaju rast mikroorganizama, tj. kvarenja mikrobnog podrijetla. Skupina tih aditiva u koje spadaju soli benzojeve kiseline (benzoati), soli sorbinske kiseline (sorbati), sol, šećer, ocat, sumpor dioksid, kalij nitrit i kalij nitrat, dim i drugi produžuju trajnost pojedinih prehrambenih proizvoda.

Antioksidansi
Eng. Antioxidants
sredstva koja sprječavaju ili usporavaju oksidacijske procese u namirnicama (beta-karoten, tokoferoli, askorbinska kiselina).

Antioksidansi, primarni
Eng. Antioxidants, primary
aditivi kojima je temeljna funkcija sprječavanje procesa oksidacije (askorbinska kiselina, askorbil-palmitat, tokoferoli, propil galati, BHA, BHT i dr.).

Antioksidansi, prirodni
Eng. Antioxidans, natural
tvari iz bilja koje pokazuju slabije ili jače antioksidacijsko djelovanje.

Antipasto
Eng. Antipasto
talijanski izraz za predjelo (anti-prije, pasto-jelo). Tipični primjeri za antipasto su srca artičoka, pečene ploške patlidžana, komorač, masline, marinirano povrće, šnite kobasice ili salame.

Antitijela
Eng. Antibodies
velike kompleksne proteinske molekule koje imunološki sustav proizvodi kao odgovor na prisutnost antigena.

Antivitamini
Eng. Antivitamins
tvari iz hrane koje umanjuju ili sprječavaju djelovanje vitamina. Na taj način dolazi do manifestacije deficita vitamina, premda se on sasvim dovoljno unosi u organizam. Mellanby je prvi izvijestio o antivitaminskom djelovanju još 1926. godine.

Antocijani
Eng. Anthocyanins
prirodni biljni pigmenti povrća, voća i cvijeća (grožđe, crveno zelje, ruže) kojih ima preko 300 vrsta u nijansama od crvenih do crvenoplavih, a koriste se kao aditivi u pekarskim proizvodima, napitcima, likerima i slatkišima.

Aperitiv
Eng. Aperitif
izraz nastao od latinske riječi aperire što znači otvoriti. Odnosi se na alkoholno piće koje se servira neposredno prije jela s ciljem da poboljša apetit. To mogu biti vino ili rakija, ali ne i konjak jer se on pije nakon jela.

Aperitiv, vinski
Eng. Appetizer, wine
vino koje se servira prije obroka i ima svrhu da pobudi tek (sherry, suhi vermut…).

Apertizacija
Eng. Appertization
postupak sterilizacije namirnica kuhanjem (pri čemu se uništava najveći broj nazočnih mikroorganizama). Naziv je izveden iz imena autora postupka (Nikolas Appert).

Apetit
Eng. Appetite
želja za jelom.

Appert, Nicolas (1750.-1840.)
Eng. Appert, Nicolas (1750-1840)
francuski kuhar koji je otkrio i praktično provjerio postupak konzerviranja namirnica uporabom topline i time omogućio revolucionarne promjene na području konzerviranja namirnica i prehrane čovječanstva uopće. Tijekom 1810. godine objavio je publikaciju o svojim postupcima (kasnije nazvanim apertizacija).

Apsorpcija
Eng. Absorption
proces ulaska (upijanja) nutrijenata u tjelesni sustav – krv i limfu. Prethodno se nutrijenti razlažu uz pomoću probavnih enzima. Ova definicija obuhvaća niz procesa koji se pritom odvijaju: difuzija, transport, penetracija, osmoza i dr.

Arambašići
Eng. Arambašići
vrsta sarme koja se priprema u Dalmaciji po svojstvenom receptu.

Arame
Eng. Arame
vrsta smeđe alge koja se suši, reže u trake i koristi u japanskoj kuhinji kao dodatak juhama ili za aromatiziranje jela.

Arbun
Eng. Gilthead
riba ružičaste boje iz porodice ljuskavki (Sparidae) koje su oblikom slične zubacu. Spadaju u bijelu ribu, dugačke su do 60 cm, a maksimalna im je težina 3 kg. Arbuna ima dosta u Jadranu, a poznati su i pod drugim nazivima: rombun, višnjica, fag.

Armagnac
Eng. Armagnac
francuski vinjak porijeklom iz jugoistočnog Bordeauxa. Sadrži 40-42% alkohola, a određene oznake govore o dužini odležavanja u hrastovim bačvama, a ujedno i njegovu kvalitetu. Tako oznaka XXX ili VS označavaju vinjak koji stoji najmanje 2 godine, XO, Napoléon, Extra, Vieille Réserve najmanje 4 godine, VSOP ili Réserve najmanje 5 godina, a Hors d'âge najmanje 10 godina starosti.

Aroma, prinos
Eng. Flavouring, fold
odnos između količine arome u polaznoj sirovini (biljnim dijelovima) i količine koncentrata arome. Primjerice, ako 8 kg prirodnog ulja bude koncentrirano na 2 kg koncentrata, prinos je 4 puta (fourfold).

Aroma, prirodna
Eng. Flavouring, natural
dobiva se od proizvoda koji služe za aromatiziranje namirnica, a nisu dobiveni kemijskim putem, već na tradicionalni način (sušenjem, fermentacijom) i sirovina biljnog ili životinjskog podrijetla.

Aromaterapija
Eng. Aromatherapy
jednostavna i učinkovita metoda relaksacije korištenjem eteričnih ulja. Svaki od mirisa različito djeluje na organizam – krijepi i osvježava, stimulira ili umiruje, pročišćava dišne puteve, djeluje antiseptički i antibakterijski, a neki čak djeluju i anticelulitno.

Aromatizacija
Eng. Flavouring
postupak kojim se u namirnice (gotove obroke, pića, napitke, slastice, sladoled, žvakaće gume, bombone) dodaju razne prirodne i sintetske aromatične tvari kako bi se učinile organoleptički što privlačnijima.

Aromatiziranje, preparat
Eng. Process flavouring
umjetna smjesa za aromatiziranje dobivena posebnim postupkom (zagrijavanjem kod 180°C u trajanju od 15 minuta) i sastavljena od sastojaka koji ne moraju biti aromatični, ali kod kojih jedna komponenta u pravilu sadržava dušik, a druga reduktivni šećer.

Arome
Eng. Flavourings
zbir senzornih značajki bilo koje tvari u ustima koja izaziva osjet mirisa i okusa. To mogu biti aromatične tvari, preparati za aromatiziranje, dim za aromatiziranje kao i njihove smjese. Arome su zapravo najveća skupina aditiva hrani, koji se koriste za korekciju mirisa namirnica. Može biti: "mliječna", "orašasta", "mesna", "voćna", "tropska", "citrusna", "cvjetna", "zapečena", "na dim" i dr.

Aronija
Eng. chokeberry
Lat. Aronia melanocarpa
kod nas čestog naziva sibirska borovnica, plodovima je nalik ribizu. Tri su vrste koje se prvenstveno razlikuju po boji, pa imate plodove crvenih bobica, plodove tamnih, gotovo crnih bobica i ljubičastoplodnu aroniju, a sve tri vrste imaju kiseli i trpki okus. Kod nas na tržištu ima sušenih bobica aronije, sokova, džemova i čajeva od aronije.

Arrak
Eng. Arrac
rum Dalekog istoka, jako alkoholno piće domorodaca u Indoneziji (nizozemskog podrijetla) koje se priprema od melase šećerne trske uz dodatak oslađene proklijale riže i šećerne palme (Arenga saccharifera). To je mješavina ruma klasičnog tipa i rakije od riže. Arrak se poslužuje kao viski, ali i u raznim koktelima, punčevima i grogovima.

Arsen
Eng. Arsenic
otrovni nemetal koji kao i ostali teški metali u organizam ulazi s vodom i hranom, osobito preko aditiva za prehranu stoke ili pesticida. Mnoge namirnice iz mora imaju arsena više nego je dopušteno, ali taj arsen ne mora sav biti otrovan. Osim što je otrovan, arsen ima i ozbiljan karcinogeni potencijal, pa je zbog toga pod stalnom kontrolom.

Artičoka
Eng. Artichoke
Lat. Cynara scolymus
cijenjeno zeljasto bilje. Ima ljubičaste cvjetne glavice veličine 8-15 cm s mesnatim i sočnim cvjetištem dugih listova do 80 cm, dlakavog naličja i bodljikavih vrhova. Najukusniji dio ove povrtne biljke su mesnata cvjetišta. Od vitamina i minerala odličan je izvor folne kiseline, bakra i magnezija, a dobar je izvor vitamina C, vitamina K i mangana.

Aru prah
Eng. Arrowroot powder
škrob koji se dobiva iz korijena tropske biljke Maranta arundinacea (arowroot). Koristi se kao ugušćivač jela kod pripreme variva, gustih juha, dijetalnih jela i dječje hrane. Poznat je i pod imenom aru-aru.

Aseptični proces
Eng. Aseptic process
metoda toplinske obrade proizvoda postupkom kratkotrajne sterilizacije i punjenje gotovog proizvoda u ambalažu u sterilnim uvjetima.

Askorbati
Eng. Ascorbates
soli askorbinske kiseline. Koriste se u industrijske svrhe umjesto čiste askorbinske kiseline zbog sličnih učinaka, s tim da je njihova vitaminska aktivnost znatno slabija. U prehrambenoj tehnologiji se prije svega koriste kao oksidirajuća sredstva u salamurama i raznim slanim smjesama, dodaju se u voće i povrće te voćne i povrtne sokove da se spriječi diskoloracija, u kruh i brašno da se poboljša retencija plina, u meso i ribu kako bi se sačuvala poželjna crvenkasta boja i dr. Askorbati kao i askorbinska kiselina imaju antioksidativno djelovanje.

Askorbinska kiselina
Eng. Ascorbic acid
ili vitamin C poboljšava imunitet organizma jer stimulira aktivnost bijelih krvnih stanica i stvaranje antitijela. Djeluje kao snažan antioksidans. Sudjeluje u izgradnji kapilara, tetiva, hrskavice, kolagena, kostiju i zuba. Također sudjeluje u formiranju crvenih krvnih stanica, aktivira folnu kiselinu i sudjeluje u metabolizmu Ca i Fe.

Aspartam
Eng. Aspartame
sintetsko sladilo koje ima neznatnu energetsku vrijednost i slatkoću 150-200 puta veću od šećera. Sintetiziran je u SAD-u 1960. godine. Koristi se kao sredstvo za zaslađivanje kave, zamrznutih deserata, osobito sladoleda, žvakaćih guma i raznih drugih slastica te dijetetskih proizvoda.

Aspik
Eng. Aspic
naziv za bistri mesni žele dobiven od mesnog, pilećeg ili ribljeg temeljca s dodatkom povrća, začina i prema potrebi želatine. Koristi se za pripremu hladnih plata.

Aterogena hrana
Eng. Atherogenic food
uključuje namirnice koje u krvožilnom sustavu izazivaju nastajanje masnih naslaga (ateroma). To su prvenstveno zasićene masti životinjskog podrijetla, naročito mliječna i svinjska mast, goveđi i ovčji loj. Aterogene namirnice sadržavaju obilje kolesterola i zasićenih masti u koje spadaju svinjski mozak, goveđi bubrezi, svinjska jetra, jaja, lignje, sirevi, punomasno mlijeko i vrhnje.

Aterogeneza
Eng. Atherogenesis
proces stvaranja masnih naslaga u stjenci arterija, osobito na mjestima račvanja. U prvoj fazi proces se može zaustaviti uz promjenu načina prehrane. U kasnijoj fazi proces je nepovratan i dovodi do ozbiljnih bolesti krvožilnog sustava.

Aterom
Eng. Atheroma
masna naslaga koja se hvata za unutrašnju ovojnicu arterija i tamo taloži kao direktna posljedica premasne krvi (hiperlipidemija).

Ateroskleroza
Eng. Atherosclerosis
otvrdnuće krvnih žila, bolest koja počinje u mladosti, a manifestira se u zreloj dobi. Postupno se talože masne naslage na stjenkama krvnih žila, u koje se postupno taloži kalcij, pa one postaju manje elastične i sužavaju se. Posljedica su bolesti poput tromboze, infarkta, apopleksije. Ateroskleroza je povezana s lošim prehrambenim navikama (preobilna, premasna hrana), ali ima i drugih čimbenika kao npr. nedostatak mikronutrijenata vanadija i kroma.

Atomizacija
Eng. Atomization
proces sušenja tekućih namirnica raspršivanjem, tj. razbijanjem na kapljice koje se suše u struji vrelog zraka. Tim se postupkom dobivaju dječja hrana, mlijeko u prahu, instant čajevi i brojni drugi proizvodi.

Atwater, W.O. (1844.-1907.)
Eng. Atwater, W.O. (1844-1907)
začetnik znanosti o prehrani u SAD-u, kemičar i agroekonomist. Dao je značajan doprinos znanosti pripremom prvih tablica o kemijskom sastavu namirnica i njihovoj nutritivnoj vrijednosti.

Atwaterov koeficijent
Eng. Atwater coefficient
mjera za energiju koja ostaje u tijelu (metabolizirana energija izražena u kilokalorijama).

Au court-bouillon
kuhanje ribe u začinjenoj i zakiseljenoj vodi.

Avan
Eng. Mortar
ili mužar je metalna ili kamena posuda s posebnim tučkom za usitnjavanje šećera, papra, kave i drugih začina.

Avicel
Eng. Avicel
aditiv koji se sastoji od mikrokristalne celuloze, a koristi se u prehrambenoj tehnologiji zbog velike sposobnosti upijanja vode i želiranja, pa služi kao punilo za razne proizvode (salatne kreme, deserte i dr). Osobito je važno da nema energetsku vrijednost.

Avidin
Eng. Avidin
protein iz bjelanjka jajeta, a inaktivira se toplinskom obradom. Ima sposobnost vezanja s biotinom i na taj način blokira njegovo djelovanje te se kod prehrane većom količinom sirovih jaja javljaju simptomi deficita biotina. Budući da avidin i biotin stvaraju stabilan kompleks bez ikakva djelovanja, deficit će se razviti bez obzira na dodatno uzimanje biotina. Antivitaminski faktor avidin nalazi se u jajima svih ptica i gmazova.

Avitaminoza
Eng. Avitaminosis
označava stanje potpunog pomanjkanja vitamina u prehrani do kojeg dolazi uslijed dugotrajnog gladovanja i nekvalitetne prehrane. Posljedica mogu biti bolesti poput rahitisa, pelagre, beri-beri, skorbuta i dr.

Avokado
Eng. Avocado
Lat. Persea americana
omiljeno voće u SAD-u i Latinskoj Americi. Specifičnog je okusa i mirisa, kruškastog oblika, različite boje i tvrdoće kože. Karakterističan je po visokom sadržaju biljnih masti (17-27%) i da ne sazrijeva sve dok se ne ubere sa stabla. Jede se sirov ili pečen. Dobar je izvor vitamina C, vitamina B6 i bakra. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal / 669 kJ.

Ayurveda
Eng. Ayurveda

drevna indijska znanost o životu, koja se primjenjuje u Indiji proteklih 4000 godina. Ključ savršenog zdravlja prema ayurvedi je ravnoteža, a temelj ovog pristupa je prosuđivanje osnovnog tipa kojem pripada neka osoba. Prema ayurvedi niti jedna medicinska terapija ne može biti potpuno djelotvorna ukoliko se istodobno ne poduzmu potrebne dijetetske mjere za uspostavljanje fiziološke ravnoteže te zbog toga prehrana ima veliku ulogu u ayurvedi.


Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar