ORADA S GRILLA I PORILUK


SASTOJCI
Poriluk:
600 grama poriluka
ulje za dinstanje (te za pečenje orada i izradu umaka)
100 ml bijelog vina
100 ml vrhnja za kuhanje
sol
Orade:
2 komada očišćenih orada (oko 400 grama)
sol
Umak:
peršin
2 češnja češnjaka
Ukrašavanje:
limun

Priprema:
Očišćene orade dobro posoliti iznutra i izvana, te staviti sa strane.

Poriluk:
Odrezati zeleni dio poriluka (listove) i maknuti ih. Mogu se iskoristiti za neki drugi recept. Bijeli dio poriluka oprati i obrisati. Odrezati vrh, te ostatak poriluka narezati na kolutiće debljine od 1 do 2 milimetra.

U posudu za kuhanje sipati ulje da prekrije dno, ugrijati ga te na njega staviti narezani poriluk. Dinstati 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon toga posoliti, promiješati i dinstati još jednu minutu. Zatim unutra uliti vino, promiješati i pustiti da ispari. Pred kraj dodati vrhnje za kuhanje, dobro izmiješati i dinstati oko 3 minute. Maknuti s vatre kad je gotovo.

Orada:
Grill tavu premazati s uljem i dobro zagrijati na najjačoj vatri, a zatim smanjiti na srednje jaku. Staviti orade da se peku. Ribu peći otprilike 7 minuta sa svake strane dok ne postane zlatno žute boje.

Posluživanje:
Još toplu ribu premjestimo na tanjur i dodamo dinstani poriluk.
Narezati peršin i češnjak i spojiti ih. Dodati malo ulja (oko 1 žlice) i sve dobro promiješati. Limun narezati na tanke kolutove te ukrasiti ribu. Poslužiti uz zelenu salatu i čašu bijelog vina.


Preuzeto sa: Recepttura.com

Nema komentara:

Objavi komentar