SASTOJCI
Poriluk:
600 grama poriluka
ulje za dinstanje (te za pečenje orada i izradu umaka)
100 ml bijelog vina
100 ml vrhnja za kuhanje
sol
Orade:
2 komada očišćenih orada (oko 400 grama)
sol
Umak:
peršin
2 češnja češnjaka
Ukrašavanje:
limun
Priprema:
Očišćene
orade dobro posoliti iznutra i izvana, te staviti sa strane.
Poriluk:
Odrezati
zeleni dio poriluka (listove) i maknuti ih. Mogu se iskoristiti za neki drugi
recept. Bijeli dio poriluka oprati i obrisati. Odrezati vrh, te ostatak
poriluka narezati na kolutiće debljine od 1 do 2 milimetra.
U posudu za kuhanje sipati ulje da prekrije dno, ugrijati ga te na njega staviti narezani poriluk. Dinstati 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon toga posoliti, promiješati i dinstati još jednu minutu. Zatim unutra uliti vino, promiješati i pustiti da ispari. Pred kraj dodati vrhnje za kuhanje, dobro izmiješati i dinstati oko 3 minute. Maknuti s vatre kad je gotovo.
Orada:
Grill
tavu premazati s uljem i dobro zagrijati na najjačoj vatri, a zatim smanjiti na
srednje jaku. Staviti orade da se peku. Ribu peći otprilike 7 minuta sa svake
strane dok ne postane zlatno žute boje.
Posluživanje:
Još
toplu ribu premjestimo na tanjur i dodamo dinstani poriluk.
Narezati
peršin i češnjak i spojiti ih. Dodati malo ulja (oko 1 žlice) i sve dobro
promiješati. Limun narezati na tanke kolutove te ukrasiti ribu. Poslužiti uz
zelenu salatu i čašu bijelog vina.
Preuzeto sa: Recepttura.com
Nema komentara:
Objavi komentar