Slasno pecivo sa začinskim biljem i sirom


Potrebni sastojci:
225 ml tople vode, 1 pakovanje suhog kvasca, 1 kašika meda, 1 kašičica soli, 450 g brašna, maslinovog ulje, istopljeni maslac sa začinskim biljem i bijelim lukom, na tanke kriške isječeni tvrdi sir.

Postupak pripreme:

1. Uključite rernu da se grIje na 50 stepeni. U multipraktik sipajte toplu vodu, med i kvasac, ostavite da stoji pet minuta, zatim dodajte so, pa sve skupa promiješajte nekoliko sekundi.
2. Brašno umiješajte iz tri puta, pa umijesite glatko tijesto. Mijesite ga najmanje pet minuta.
3. Tijesto prebacite u čistu posudu koju ste premazali maslinovim uljem, prekrijte salvetom i stavite u mlaku rernu da se diže, sat.
4. Nakon što se tijesto diglo, izvadite ga iz rerne, promijesite na brašnom posutoj površini, pa ga pomoću oklagije razvaljajte u veliki pravougaonik.
5. Premažite tijesto otopljenim maslacem sa začinskim biljem i bijelim lukom, a zatim poslažite kriške sira.
6. Urolajte tijesto, pa ga ponovo stavite u mlaku rernu, neka se na 50 stepeni grije pet minuta.
7. Rolat isijecite na deblje kriške, ali samo ¾, nemojte rezati skroz do kraja, a potom kriške pomijerajte u cik-cak sa jedne i druge strane.
8. Tako pripremljeno pecivo stavite u pleh, pa u mlaku rernu da se diže još 30 minuta.
9. Nakon toga premažite cijelu veknu otopljenim maslacem.
10. Uključite rernu da se grije na 200 stepeni, pa u nju stavite šrpicu sa vodom da isparava, smanjite temperaturu na 180 stepeni, a potom stavite pecivo i pecite ga 30 minuta. Poslužite toplo.
faktor.ba

Nema komentara:

Objavi komentar