Štrudle bliznakinje, za duplu slast


Potrebno je:
Za tijesto:
  •     300 ml mlijeka
  •     2 jaja
  •     1 žumance
  •     20 gr kvasca
  •     400-500 gr brašna
  •     malo ulja
  •     korica limuna
  •     1 kašičica šećera
  •     malo soli
Za fil:
  •     200 gr ml maka
  •     200 gr ml oraha
  •     100 gr suvog grožđa
Priprema:
Rastopiti kvasac u malo mlijeka dodati šećer, jaja , malo ulja brašno, korica limuna soli i zamijesiti srednje glatko testo.
Ostaviti da odmori do 30 minuta, a zatim razviti za prst debljine u pravougaonik. U mljeven orah i mak dodati šećera po želji i po 50 gr suvog grožđa i vrlo malo vrućeg mlijeka da se mak i orah mogu razvući tj. premazati po tijestu.
Na razvučeno tijesto sa gornje strane namazati mak do manje od polovine tijesta ostaviti prazno za 2 prsta pa namazati orah i njega lijepo namazati na tijesto. Krenuti od gornjeg dijela tijesta i uvijati u rolnicu do polovine, a zatim od donje uvijati namazane orahe i sastaviti rolate u sredini. Staviti štrudlu u pleh pokriti i ostaviti 15 minuta na toplom. Namazati žumancetom i peći na 200 stepeni 40 minuta.

Izvir:Nezavisne novine 

Nema komentara:

Objavi komentar