Za tijesto:
-
300 ml mlijeka
-
2 jaja
-
1 žumance
-
20 gr kvasca
-
400-500 gr brašna
-
malo ulja
-
korica limuna
-
1 kašičica šećera
-
malo soli
Za fil:
-
200 gr ml maka
-
200 gr ml oraha
-
100 gr suvog grožđa
Priprema:
Rastopiti kvasac u
malo mlijeka dodati šećer, jaja , malo ulja brašno, korica limuna soli i
zamijesiti srednje glatko testo.
Ostaviti da odmori do
30 minuta, a zatim razviti za prst debljine u pravougaonik. U mljeven orah i
mak dodati šećera po želji i po 50 gr suvog grožđa i vrlo malo vrućeg mlijeka
da se mak i orah mogu razvući tj. premazati po tijestu.
Na razvučeno tijesto
sa gornje strane namazati mak do manje od polovine tijesta ostaviti prazno za 2
prsta pa namazati orah i njega lijepo namazati na tijesto. Krenuti od gornjeg
dijela tijesta i uvijati u rolnicu do polovine, a zatim od donje uvijati
namazane orahe i sastaviti rolate u sredini. Staviti štrudlu u pleh pokriti i
ostaviti 15 minuta na toplom. Namazati žumancetom i peći na 200 stepeni 40
minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar