Ljudi koji vole kuvati izmišljaju bilo kakve razloge zbog kojih bi zagrijali svoje rerne. Pravljenje torte za nečiji rođendan, kolačića za proslavu praznika ili uopšte kuvanje za druge nosi sa sobom mnoštvo psiholoških koristi i pozitivno utiče na ljude.
"Kuvanje razvija kreativnost. Kreativno izražavanje bilo da se radi o slikanju, muziciranju ili kuvanju oslobađa ljude od stresa", kazala je za "Huffington Post" Dona Pinkus, psiholog Univerziteta u Bostonu.
Stres se može povezati sa nizom psihičkih i fizičkih problema, a pronalaženje načina oslobađanja od stresa od velike je važnosti za vođenje zdravog života.
Kuvanje za druge ljude može poslužiti kao dobar način komunikacije s tuđim osjećajima. Profesorica psihologije Univerziteta u Masačusetsu Suzan Vajtburn pojašnjava da hrana, u nedostatku riječi, može biti način izražavanja.
"Osobe koje imaju problem s pokazivanjem emocija, zahvalnosti, simpatija ili ljubavi prema nekome mogu to pokazati kroz, na primjer, neko ukusno pecivo", rekla je Vajtburnova.
Medicinska sestra i kulinarski terapeut Džuli Ohana naglasila je za "Huffington Post" da je u mnogim zemljama hrana zaista izraz ljubavi.
"Kuvati, jesti i komunicirati zajedno je predivna stvar", istakla je Ohana.
Kuvanje zahtijeva mnogo pažnje, a fokusiranje na ukuse, mirise ili pokrete kao što je kotrljanje tijesta oslobađa ljude od stresa. Psiholozi stanje ljudi dok kuvaju povezuju s meditacijom.
"Ono vas tjera da razmišljate korak po korak, ali u isto vrijeme razmišljate o receptu, sudovima koji su vam potrebni, za koliko ćete napraviti neko jelo, hoće li biti ukusno... Sve je to dobar način stavljanja raznih misli u ravnotežu, a u isto vrijeme zaboravljanja onih ružnih", kazala je Ohana.
Na kraju, pored brojnih psiholoških prednosti tokom kuvanja, kada usrećite druge jelom koje ste napravili za njih, osjećajima zadovoljstva i ispunjenosti nema kraja.
Izvor: Nezavisne novine
Nema komentara:
Objavi komentar