Pohovani
sir je nešto od čega obično bežimo, jer se stvorila slika da ga je teško
napraviti kako treba. Međutim najvažnije da odaberete pravi sir i sledite ove
smernice.
Kada
birate sir za pohovanje neka to bude: gauda, kačkavalj, mocarela, parmezan,
edamer. Eksperimentišite sa tvrdim sirevima, a isporbajte i pohovanu fetu.
Pored
sira, koji treba da izrežete na kockice ili trakice ili neki drugi željeni
oblik, trebaće vam: hlebne mrvice, jaja i ulje za prženje.
Komadiće
sira uvaljajte prvo u umućena jaja, pa u hlebne mrvice (najbolje one pomešane
sa začinima. Potražite recepte u tekstu Ideje za nove, začinjene, prezle).
Komadiće stavite u zamrzivač na 3 sata. Spuštajte ih jedno po jedno u vrelo
ulje. Pržite dok hlebne mrvice ne porumene. Vadite na papirne ubruse da se
višak masnoće ocedi. Kada se malo ohlade možete ih služiti.
Ako
koristite tvrđi sir nije potrebno da ga prethodno stavljate u zamrzivač, možete
ga odmah pržiti. Mada je najbolje da ga zamrznete, jer tada ćete biti sigurni
da curenja i “nereda” neće biti.
Ako
želite da probate sa mekšim sirom, izmešajte ga sa mrvicama i začinima, pa
formirajte kuglice. Te kuglice uvaljajte u jaja i u debeli sloj mrvica (dva
puta ih uvaljajte). Zamrznite, pa tek onda pržite u vrelom ulju.
Parmezan sa šunkom
Ove
kuglice od sira su malo drugačije od standardnog pohovanog sira, ali su super
ukusne i idealne kao prilog ili za doručak.
Treba vam: 2 šolje hlebnih mrvica, 2 šolje sitno iseckane šunke, 1
šolja narendanog parmezana, 4 umućena jajeta, 1 manji luk (naseckan na vrlo
sitne komade), malo naseckanog svežeg peršuna i ulje za prženje.
Pomešajte
1 ½ šolju hlebnih mrvica sa šunkom, parmezanom, jajima i lukom, pa formirajte
kuglice. Uvaljajte ih u hlebne mrvice, pa stavite u zamrzivač na 30 minuta.
Kuglice pecite u vrelom ulju 2 do 3 minuta dok ne porumene. Vadite ih na ubruse
da se ocede i služite tople sa pavlakom ili senfom.
lifepressmagazin.com
Nema komentara:
Objavi komentar