U
doba Grka i Rimljana ona je bila divlja biljka, simbol božice Venere zbog svog
oblika i boje, a njezine prve botaničke ilustracije objavljene su 1454. godine.
Belgija joj je posvetila i muzej.
Opis
Jagode
su plodovi niske grmovite biljke koja raste divlja, ali se i sustavno kultivira.
Pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri
nazupčena lista. Cvijet im je bijel, a plod crvene boje.
Kultiviranjem
su uzgojene vrlo krupne i crvene jagode. Od vrtnih jagoda poznate su ananas
jagode krupnih plodova i slatkasto-kiselkastoga okusa.
Energetska i nutritivna
vrijednost
Prema
piramidi pravilne prehrane, preporučuje se uzimati 2–4 obroka voća na dan. Kao
jedinica obroka uzima se 8 jagoda srednje veličine, što iznosi približno 150 g.
Energetska vrijednost po jedinici obroka je 50 kcal.
Jagode
su odličan izvor folata (jedan obrok jagoda osigurava 20% preporučenih dnevnih
potreba) i vitamina C (jedan obrok jagoda osigurava 140% preporučenih dnevnih
potreba), a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju
rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Dobar
su izvor prehrambenih vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16% preporučenih
dnevnih potreba. Prehrambena vlakna djeluju blagotvorno na probavni sustav,
snižavaju kolesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od
karcinoma debelog crijeva.
DOBAR
IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale,
proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN
IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale,
proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
RDA
– Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)
Ljekovitost
Folna
je kiselina u vodi topiv vitamin B-9, važan u stvaranju krvi i sudjeluje u
metabolizmu aminokiselina. Nedostatak tog vitamina u prehrani izaziva
malaksalost i anemiju, a nedovoljan unos folata ujedno povećava rizik od
karcinoma debelog crijeva. Folna kiselina sintetički je oblik folata koji se
može uzimati u obliku vitaminskog dodatka ili hrane obogaćene tim vitaminom.
Kada se nalazi u hrani kao prirodan sastojak, naziva se folat, a najviše ga
sadrže jagode, naranče, zeleno lisnato povrće i šparoge.
Vitamin
C iz hrane djeluje kao snažan antioksidans koji smanjuje rizik nastajanja nekih
vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca, debelog crijeva i pluća. Dokazana je
veća djelotvornost vitamina C prirodno sadržanog u namirnici kao što je jagoda,
od onog uzetog u obliku vitaminskog dodatka (suplementa), što se povezuje s
uzajamnim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici.
Antioksidansi
osiguravaju organizmu zaštitu uništavajući slobodne radikale, koji oštećuju
stanice i pridonose nastanku karcinoma i srčanih oboljenja te ubrzavaju proces
starenja. Sadržaj antioksidansa u jagodama sedam je puta veći nego u jabukama
ili bananama i dva puta veći nego u narančama ili grožđu.
Biljni
fenoli obuhvaćaju flavonoide i fenolne kiseline. Nalaze se gotovo u svakom
voću, povrću i žitaricama, a znatno utječu na stabilnost i svojstva hrane
(aromu i boju). Osim toga, biljni fenoli imaju i važnu ulogu u sprječavanju
oksidacije masti u organizmu.
Kupovanje i čuvanje
Jagode
možete kupiti u mjernim posudicama ili prema željenoj težini u supermarketima i
na tržnici. Pri kupnji obratite pozornost na sljedeće: trebaju imati peteljke
te zrele, sočne i crvene plodove bez bijelih ili zelenih vrhova.
Neoprane
jagode čuvajte u hladnjaku do dva dana. Oprane jagode možete i zamrznuti tako
da ih stavite u jednom sloju na tacnu, posipate šećerom i ostavite da se
zamrznu. Tek nakon toga spremite ih u plastične vrećice. S obzirom da voće
sadrži visok postotak vode i osjetljive komponente arome, njihovo je čuvanje u
tom obliku otežano pa ih koristite za pripremu umaka i sladoleda unutar 12
mjeseci.
Priprema jela s jagodama
Jagode
operite ispod mlaza vode i očistite od peteljki neposredno prije posluživanja.
Jednostavno ih možete poslužiti same za sebe te s dodacima kao što su šećer,
limunov sok, aceto balsamico, jogurt ili tučeno vrhnje.
Dobro
se slažu s tamnom ili svijetlom čokoladom pa ih možete umakati u čokoladni
fondue ili ih tako obložene čokoladom koristiti za dekoraciju kolača, torti ili
pjenica.
Ukusne
su i u kombinacijama s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum, šampanjac,
narančin liker i crveno vino.
Ovo
voće ujedno se koristi kao nadjev za voćne torte i pite, rolade, palačinke te
okruglice od krumpirova tijesta.
Jagode
uz dodatak limuna i šećera u prahu možete usitniti u električnoj sjeckalici i
procijediti kroz fino sito kako biste dobili pire prikladan za pripremu
sladoleda, sorbeta, frapea, pjenica, umaka i sokova. Poseban je specijalitet
osvježavajuća ljetna juha od jagoda.
Jagode
se vrlo rijetko pripremaju kuhanjem, osim ukoliko ne pripremate džem ili
marmeladu. Na isti način možete koristiti i šumske jagode, koje su rafiniranije
i aromatičnije od kultiviranih jagoda.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar