Iz bakine bilježnice: Recept za najfiniju juhu

Još od djetinjstva pamtimo obiteljska okupljanja oko stola koja su svečano započinjala neizostavnim tanjurom okrepljujuće juhe. O njoj su se razvijale priče, a sastojci škrto prenosili samo na jednu domaćicu iz najbližeg kruga rodbine. Nimalo to ne čudi jer tek sada kada smo odrasli često se zaželimo žlice koja grije te liječi tijelo i dušu. Iz obiteljske kuharice otkrivamo originalan recept za najbolju goveđu juhicu
Sastojci za bakinu goveđu juhu:
* 1 kg goveđih rebara s malo masnoće
* obavezno teleću potkoljenicu ili goveđu kost najbolje od buta
* 2 glavice crvenog luka
* 4 grančice peršina i selena
* lovorov list
* 6 mrkava
* 1 koraba
* ½ korijena celera
* 3 režnja češnjaka

Po želji kada je juha pri samom kraju dodajte mladi grašak ili malo cvjetače.

Priprema juhe:
1. U veliki lonac stavite meso i kost te dodajte luk, grančice peršina i selena i lovorov list, nalijte oko 3 litre hladne vode i ostavite da se sve kuha prvo na jakoj vatri dok ne zakipi, a potom na srednjoj vatri uz lagano vrenje oko sat i pol vremena.

2. Nakon toga dodajte mrkvu narezanu uzduž na deblje trakice, korabu narezanu na četiri dijela, češnjak i na četvrtinu narezan srednje velik korijen celera. Poklopite i ostavite da se kuha još najmanje dva sata na laganoj vatri.

3. Na kraju juhu procijedite, meso odvojite u posebnu posudu te prekrijte aluminijskom folijom kako bi zadržalo toplinu. U juhu stavite mladi grašak ili cvjetaču kojima će biti dovoljno tek 10 minuta da se skuhaju, potom dodajte rezance i sve zajedno kuhajte još dvije minute te sklonite s vatre.

4. Juhica je spremna za posluživanje, meso odvojite od kosti, dok korabu, mrkvu i korijen celera narežite i prelijte s malo maslinovog ulja, posolite i poslužite kao prilog uz meso.

Izvor: Zdravlje i Ljepota magazin

Nema komentara:

Objavi komentar