Svinjski gulaš s paprikom
SASTOJCI: 600 G SVINJETINE OD PLEĆKE, 2 GLAVICE LUKA, 2 ČEŠNJA
ČEŠNJAKA, CRVENA ROG PAPRIKA, ŽUTA PAPRIKA BABURA, ŽLICA LJUTOG AJVARA, LJUTI
SVJEŽI FEFERON, 300 G KRUMPIRA, 3 ŽLICE PASIRANE RAJČICE, DL BIJELOG VINA,
MLJEVENA CRVENA PAPRIKA, SOL, PAPAR, MAST, PRSTOHVAT CURRYJA, SJECKANI KOPAR
PRIPREMA: Operite meso i narežite ga na kocke. Očistite i narežite
paprike. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Popržite ih kratko na zagrijanoj
masti pa zatim dodajte narezano meso i paprike. Posolite i uz dolijevanje tople
vode pirjajte dok meso malo ne omekša, oko 35 minuta. Ogulite krumpir i
narežite ga na kocke.
Dodajte
ga u gulaš, zalijte vinom, pospite mljevenom paprikom, curryjem, popaprite i
zalijte toplom vodom, pa nastavite kuhati dok meso i krumpir sasvim ne
omekšaju. Pri kraju kuhanja dodaje pirjanu rajčicu, ajvar, sjeckani feferon i
kopar. Kratko prokuhajte gulaš i poslužite uz kiselo vrhnje.
Curry gulaš od piletine i
tikve
SASTOJCI: ŽLICA ULJA, LUK, ČEŠANJ ČEŠNJAKA, 2 ŽLICE CURRY PASTE, 5
I 1/2 DL PILEĆEG TEMELJCA, 700 G PILEĆIH PRSA, 2 ŽLICE SVIJETLOG SOJA UMAKA,
RIBANA LIMUNOVA KORICA, 3 ŽLICE SJECKANOG KORIJANDRA, 400 G TIKVE, PAPRIKA,
ČILI U PRAHU, JOGURT
PRIPREMA: Zagrijte ulje u velikoj tavi za prženje ili woku te
pirjajte sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte curry pastu i
pirjajte minutu. Dodajte sjeckanu papriku, meso i kocke oguljene tikve.
Zalijte
s temeljcem i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta, dok meso i tikva ne omekšaju.
Pred kraj umiješajte sojin umak, ribanu koricu i čili. Kuhajte još nekoliko
minuta, pospite sjeckanim korijanderom i zalijte s malo jogurta.
Pikantni juneći gulaš
SASTOJCI: 500 G JUNETINE OD BUTA, 2 LUKA, 150 G MRKVE, 20 ML ULJA,
250 G SJECKANE RAJČICE, ŽLIČICA LJUTE PAPRIKE, 1/2 ŽLICE AJVARA, ČEŠANJ
ČEŠNJAKA, 1/2 ČILI PAPRIČICE, ŽLICA KONCENTRATA RAJČICE, 1/2 ŽLICE ŠKROBNOG
BRAŠNA, ŽLICA PERŠINA, SOL I PAPAR
PRIPREMA: Na ulju popržite junetinu narezanu na kockice. Dodajte
sjeckani luk i ribanu mrkvu. Pirjajte 5 minuta, maknite s vatre i umiješajte
koncentrat rajčice, mljevenu papriku i protisnuti češnjak.
Vratite
na vatru, dodajte sjeckani čili papričicu i rajčice, posolite i popaprite.
Dodajte 8 dl vode i kuhajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša.
Škrobno brašno razmutite u malo vode i umiješajte u juhu. Kratko prokuhajte,
umiješajte ajvar i pospite peršinom.
Gulaš s pivom
SASTOJCI: 600 G JUNETINE, GLAVICA LUKA, PAR SUHIH KOBASICA, SUHI
CRVENI FEFERON, PAPRIKA BABURA, 2 RAJČICE, PERŠINOV LIST, ŽLIČICA MLJEVENE
CRVENE PAPRIKE, 2 ŽLICE MASTI, KUMIN, SOL, PAPAR, SJECKANI PERŠIN, LOVOROV
LIST, DL SVIJETLOG PIVA
PRIPREMA: Meso narežite na kocke, a kobasice na kolutove. U većoj
zdjeli zagrijte mast, pa popržite nasjeckani luk. Kad omekša i postane
staklast, dodajte meso i kolutiće kobasica. Kratko pržite dok meso ne posivi, a
kobasice se zapeku, pa dodajte papriku narezanu na rezance. Pospite mljevenom
paprikom, ubacite lovorov list, posolite i zalijte vodom.
Kuhajte
na laganoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodajte sjeckane rajčice.
Kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju. Dodajte mljeveni kumin, popaprite i
zalijte pivom. Pustite neka još jednom provrije i kratko kuhajte dok alkohol ne
ispari. Prije posluživanja ubacite suhi feferon i posipajte sjeckanim peršinom.
Poslužite uz široke rezance.
Sekeli gulaš
SASTOJCI: 500 G SVINJSKE PLEĆKE, 500 G KISELOG KUPUSA, VEĆI LUK, 2
MRKVE, ŽLICA CRVENE PAPRIKE, ŽLIČICA KONCENTRATA RAJČICE, 3 ŽLICE ULJA, 100 G
SUHOG MESA, ŽLICA OŠTROG BRAŠNA, SOL, PAPAR, KIM, PAR SUŠENIH KOBASICA
PRIPREMA: Pola ribanog luka popržite s ribanom mrkvom na jednoj i
pol žlici ulja. Dodajte crvenu papriku, rajčicu i meso narezano na kocke.
Izmiješajte i pirjajte poklopljeno dok ne omekša, uz dolijevanje vode. Ogulite
krumpir i narežite ga na kocke.
U
drugoj posudi na ulju popržite preostali luk, dodajte kiseli kupus, krumpir,
ploške kobasica i suho meso. Pirjajte dok krumpir ne omekša, pa sve pomiješajte
s mesom. Začinite solju, paprom i kimom. Od žlice masnoće i oštrog brašna
napravite zapršku. Izlijte je u kupus, promiješajte i prokuhajte.
Gulaš od graha
SASTOJCI: 300 G CRVENOGA GRAHA, 500 G GOVEDINE ILI JUNETINE BEZ
KOSTIJU, CRVENI LUK, 3 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, 2 MRKVE, 1/2 CELEROVA KORIJENA, 8 DL
MESNOG TEMELJCA, 2 ŽLICE PIREA OD RAJČICE, MLJEVENA CRVENA PAPRIKA, 1/2 ŠALICE
KUHANOG ZRNJA KUKURUZA, SOL, PAPAR, ULJE, SJECKANI PERŠIN
PRIPREMA: Grah prethodnog dana operite, namočite u hladnu vodu, a
sutradan ga ocijedite, stavite u mesni temeljac i kuhajte 45 minuta. Meso
narežite na veće komade i propržite na ulju, zatim dodajte sjeckani češnjak,
ribanu mrkvu, luk i celer.
Pirjajte
sve oko 15 minuta, dodajte pasiranu rajčicu, mljevenu papriku, ocijeđeni grah i
kukuruz te prelijte juhom u kojoj se kuhao grah. Kuhajte na laganoj vatri oko
40 minuta, pa pred kraj kuhanja začinite solju, paprom i peršinom.
Gulaš s povrćem
SASTOJCI: 600-900 G GOVEDINE ILI JUNETINE BEZ KOSTIJU, 2 LUKA,
ČEŠANJ ČEŠNJAKA, 2 MRKVE, MANJI KOMAD CELEROVA KORIJENA, PAPRIKA, 150 G ZRNA
GRAŠKA, 1 I 1/2 DL SOKA OD RAJČICE, 3 KRUMPIRA, ŽLICA BRAŠNA, LOVOROV LIST,
PRSTOHVAT MAJČINE DUŠICE, MAST, SOL, PAPAR, PERŠIN
PRIPREMA: Mrkvu, celer, krumpir i paprike narežite na komadiće, a
meso na kocke. Na masti popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte meso i kratko
prepržite. Dodajte mrkvu, celer i paprike, lovorov list te zalijte vodom i
kuhajte na laganoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju.
Pred
kraj dodajte grašak i narezani krumpir, pa skuhajte do kraja. Brašno razmutite
u soku od rajčice, pospite majčinom dušicom, začinite solju i paprom te kratko
prokuhajte. Ukrasite peršinom.
24sata.hr
Probaću gulaš sa povrćem. Čini mi se da je najukusniji!
OdgovoriIzbrišiDa budem iskreni meni su svi super...
Izbriši