Od cvjetače pripremite zdraviju verziju bešamela


Ovaj umak možete koristiti u lazanjama, s tjesteninom, dodati ga u rižota i učiniti baš svaki tanjur neodoljivo kremastim, a u isto vrijeme uživati bez grižnje savjesti.

Bešamel je jedan od onih umaka kojeg obožavamo zbog kremoznosti, jednostavne pripreme i svestranosti kada je u pitanju spajanje u zbilja velikom broju jela. Ipak, brašno i maslac, već i sami znamo, i nisu najzdraviji spoj. Upravo zato, donosimo vam recept za sjajnu alternativu za koju će vam trebati tek jedna glavica cvjetače, malo maslaca, mlijeko, voda i začini.

Kada se skuha i spoji s ostatkom namirnica, cvjetača će dati divne i nježne okuse, a zatim je vrijeme da umak kombinirate u omiljenim jelima.

Koristite ga umjesto bešamela u lazanjama, pripremite umak od cvjetače, vratite ga na štednjak, dodajte mu najdraže vrste ribanog sira, pa pomiješajte s tjesteninom. Ubacite u pećnicu i uživajte u zdravijoj varijanti američkog klasika Mac&Cheese.

Ovakvim umakom možete puniti palačinke, dodati im šunku i sira, zarolati, pa pržiti u ulju ili zapeći u pećnici. Također, dodati ga možete i u rižoto umjesto maslaca, kako biste dobili savršenu kremoznost ili pak špinatu kada pripremate omiljeni špinat na mlijeku.

Potrebno vam je:

1 veća glavica cvjetače
3 režnja češnjaka
2 žlice maslaca
5 šalica temeljca ili vode
Prstohvat timijana
Pola šalice mlijeka
Žličica soli
Papar

Priprema:

Češnjak nasjeckajte na sitno, na tavi otopite maslac, pa pirjajte češnjak dok ne omekša. Pripazite da ne zagori.
Cvjetaču odvojite na cvjetove, ubacite ju u temeljac ili vodu, pa kuhajte oko 10 minuta ili dok cvjetača ne omekša.
U blender ubacite cvjetaču, dodajte šalicu temeljca ili vode, češnjak, timijan, sol, papar i mlijeko.
Blendajte dok ne dobijete željenu gustoću umaka. Ako je potrebno, dodajte još mlijeka i začina.
gastro.hr

Nema komentara:

Objavi komentar