Ovaj
umak možete koristiti u lazanjama, s tjesteninom, dodati ga u rižota i učiniti
baš svaki tanjur neodoljivo kremastim, a u isto vrijeme uživati bez grižnje
savjesti.
Bešamel
je jedan od onih umaka kojeg obožavamo zbog kremoznosti, jednostavne pripreme i
svestranosti kada je u pitanju spajanje u zbilja velikom broju jela. Ipak,
brašno i maslac, već i sami znamo, i nisu najzdraviji spoj. Upravo zato,
donosimo vam recept za sjajnu alternativu za koju će vam trebati tek jedna
glavica cvjetače, malo maslaca, mlijeko, voda i začini.
Kada
se skuha i spoji s ostatkom namirnica, cvjetača će dati divne i nježne okuse, a
zatim je vrijeme da umak kombinirate u omiljenim jelima.
Koristite
ga umjesto bešamela u lazanjama, pripremite umak od cvjetače, vratite ga na
štednjak, dodajte mu najdraže vrste ribanog sira, pa pomiješajte s tjesteninom.
Ubacite u pećnicu i uživajte u zdravijoj varijanti američkog klasika
Mac&Cheese.
Ovakvim
umakom možete puniti palačinke, dodati im šunku i sira, zarolati, pa pržiti u
ulju ili zapeći u pećnici. Također, dodati ga možete i u rižoto umjesto
maslaca, kako biste dobili savršenu kremoznost ili pak špinatu kada pripremate
omiljeni špinat na mlijeku.
Potrebno vam je:
1
veća glavica cvjetače
3
režnja češnjaka
2
žlice maslaca
5
šalica temeljca ili vode
Prstohvat
timijana
Pola
šalice mlijeka
Žličica
soli
Papar
Priprema:
Češnjak
nasjeckajte na sitno, na tavi otopite maslac, pa pirjajte češnjak dok ne
omekša. Pripazite da ne zagori.
Cvjetaču
odvojite na cvjetove, ubacite ju u temeljac ili vodu, pa kuhajte oko 10 minuta
ili dok cvjetača ne omekša.
U
blender ubacite cvjetaču, dodajte šalicu temeljca ili vode, češnjak, timijan,
sol, papar i mlijeko.
Blendajte
dok ne dobijete željenu gustoću umaka. Ako je potrebno, dodajte još mlijeka i
začina.
gastro.hr
Nema komentara:
Objavi komentar