Sastojci za 23 buhtle:
•
2 jaja
•
2 žlice šećera
•
100 g maslaca
•
1 limun
•
150 ml mlijeka
•
20 g svježeg kvasca
•
550 g oštrog brašna
•
sol
•
2 žlice ulja
•
pekmez od šljiva
•
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jaja,
šećer, maslac i naribanu limunovu koricu pjenasto izmiješajte električnom
miješalicom. U 50 ml toplog mlijeka dobro izmiješajte izmrvljeni svježi kvasac.
Pomiješajte brašno i malo soli. Naizmjence dodavajte brašno i preostalo mlijeko
smjesi od maslaca i jaja, uz neprestano miješanje. Na kraju dodajte rastopljeni
kvasac i ulje. Prema potrebi tijesto još doradite rukama.
Ostavite
da se diže na toplome mjestu oko jedan sat. Dignuto tijesto lagano premijesite
i pomoću valjka tanko razvaljajte na prethodno pobrašnjenoj površini.
Tijesto
izrežite nožem na kvadrate na koje stavite žličicu pekmeza od šljiva. Prikupite
rubove na sredinu kako biste na kraju dobili kuglicu. Stavljajte ih jednu do
druge u tepsiju koju ste prethodno premazali maslacem.
Ostavite
tijesto da se diže na toplome mjestu oko 45 minuta. Buhtle stavite peći 5
minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 250 °C, a zatim smanjite temperaturu na
180 °C i pecite još 15 minuta. Poslužite tako da ih izvadite iz tepsije na
duguljasti tanjur i pospite šećerom u prahu.
jutarnji.hr
Nema komentara:
Objavi komentar