Lisnata pogača sa sirom


Sastojci
700-800gr brašna
1 kesica suvog kvasca
cca 400ml mlijeka
1 jaje + žumance
1/2 čaše ulja
1 kašika šećera
1 kašika soli
margarin
mješavina bijelog starog sira

Priprema
U oko 700-800gr prosijanog brašna sipajte 1 kesicu suvog kvasca, dodajte oko 400ml toplog mlijeka, 1 jaje, pola čaše ulja, kašiku šećera i kašiku soli i umjesite mekše tijesto.       
Pokrijte ga krpom i ostavite da odmori oko 30 min.

Od naraslog tijesta kidajte loptice (oko 11-12 loptica) svaku malo oglagijom rastanjite u krug pa je prebacite u okraugao pleh koji ste malo podmazali margarinom. Rukom dodatno istanjite dok ne dobijete krug veličine pleha (ako malo popuca, ne mari). Premažite otopljenim margarinom pa isto uradite i sa sljedećom jufkicom.

Na svaku treću ili četvrtu narendajte bijeli stari sir (ja volim mešavinu kravljeg i ovčijeg).

Bitno je da svaku istanjenu jufku osim poslednje, premažete istopljenim margarinom.

Isjecite pogaču pa premažite samo sa umućenim žumancem.

Ostavite je da odmori i naraste još oko 30-45 minuta pa je pecite na oko 180C oko 35-40 minuta.
Prvih 20 minuta je prekrijte alu folijom da ne bi previše izgorjela.

Odlična je i sutradan! Možete mijenjati nadjev pa probati sa kačkavaljem, šunkom, pavlakom ili čim već volite. Umjesto suvog kvasca možete koristiti i svjež, samo ga onda malo izmrvite u toplo mlijeko kome ste dodali kašiku šećera i pustili 10ak minuta da se zapjeni, dalje je isto.
zenasamja.me

Nema komentara:

Objavi komentar