Sastojci
700-800gr
brašna
1
kesica suvog kvasca
cca
400ml mlijeka
1
jaje + žumance
1/2
čaše ulja
1
kašika šećera
1
kašika soli
margarin
mješavina
bijelog starog sira
Priprema
U
oko 700-800gr prosijanog brašna sipajte 1 kesicu suvog kvasca, dodajte oko
400ml toplog mlijeka, 1 jaje, pola čaše ulja, kašiku šećera i kašiku soli i
umjesite mekše tijesto.
Pokrijte
ga krpom i ostavite da odmori oko 30 min.
Od
naraslog tijesta kidajte loptice (oko 11-12 loptica) svaku malo oglagijom
rastanjite u krug pa je prebacite u okraugao pleh koji ste malo podmazali
margarinom. Rukom dodatno istanjite dok ne dobijete krug veličine pleha (ako
malo popuca, ne mari). Premažite otopljenim margarinom pa isto uradite i sa
sljedećom jufkicom.
Na
svaku treću ili četvrtu narendajte bijeli stari sir (ja volim mešavinu kravljeg
i ovčijeg).
Bitno
je da svaku istanjenu jufku osim poslednje, premažete istopljenim margarinom.
Isjecite
pogaču pa premažite samo sa umućenim žumancem.
Ostavite
je da odmori i naraste još oko 30-45 minuta pa je pecite na oko 180C oko 35-40
minuta.
Prvih
20 minuta je prekrijte alu folijom da ne bi previše izgorjela.
Odlična
je i sutradan! Možete mijenjati nadjev pa probati sa kačkavaljem, šunkom,
pavlakom ili čim već volite. Umjesto suvog kvasca možete koristiti i svjež,
samo ga onda malo izmrvite u toplo mlijeko kome ste dodali kašiku šećera i
pustili 10ak minuta da se zapjeni, dalje je isto.
zenasamja.me
Nema komentara:
Objavi komentar