Najbrži desert koji
možete napraviti!
Jeste
li ikada gledali serije i filmove te naletjeli na omiljeni američki desert koji
se uglavnom sprema iznad vatre na otvorenom, najčešće na kampiranju? S’mores, kako
se zove ova poslastica, jako je jednostavna za napraviti i sastoji se od graham
krekera, mliječne čokolade i sljezovih kolačića te se može bez problema
napraviti u kućnoj radinosti.
Možete
slijediti princip klasične pripreme i u plehu poslagati graham krekere na koje
ćete staviti dvije kocke omiljene mliječne čokolade te na vrh staviti veći sljezov kolačić. Ubacite
u pećnicu na 180 stupnjeva i čekajte da sljezov kolačić poprimi zlatno-smeđu
boju (5-6 minuta). Nakon što pleh izvadite iz pećnice, svaki graham kreker
prekrijte s još jednim te pritisnite i dobit ćete S’mores “sendvič” koji je
odmah spreman za konzumiranje.
Međutim,
kada je u pitanju kućna priprema ovog deserta postoji i još bolja opcija,
takozvani “S’mores dip” u kojem ćete koristiti samo čokoladu i sljezove
kolačiće dok će vam kreker služiti kao “žlica”.
Način pripreme
Pripremite
vatrostalnu zdjelu srednje veličine. Kako bi čokolada ostala u rastopljenom
stanju, pripremite čokoladni ganache od omiljene mliječne čokolade i slatkog
vrhnja (ako koristite 3/4 šalice čokolade, potrebna vam je 1/3 šalice vrhnja).
Vrhnje zagrijte do vrenja (pazite da ne uzavre), prelijte čokoladu vrhnjem i
pustite jedu minutu. Dobro promiješajte i dobili ste čokoladni ganache.
Ulijte
ganache u vatrostalnu zdjelu. Vrh potpuno prekrijte velikim sljezovim
kolačićima. Ubacite zdjelu u pećnicu koju ste zagrijali na 250 stupnjeva.
Pecite maksimalno 9 minuta (provjerite kakva je situacija nakon 7 minuta),
odnosno kada sljezovi kolačići poprime zlatno-smeđu boju i rastope se.
Ovu
kremastu i ljepljivu smjesu poslužite sa graham krekerima (ili bilo kojim
drugim keksima!) koji će vam poslužiti kao “žlica”.
jolie.hr
Nema komentara:
Objavi komentar