Što je kokosova mast?
Ljubitelji
zdrave hrane i ukusnih zalogaja diljem svijeta prepoznali su i jedinstvena
svojstva kokosove masti koje ono ima u pripremi svih vrsta jela. Riječ je o
masnoći koja se dobiva iz ploda kokosa (Cocos nucifera L.) koji spada u
porodicu palmi, a cijenjena je zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina
koje blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, ubrzavaju metabolizam, a pogodno
djeluju i na kosu i na kožu.
Kako se proizvodi kokosova
mast?
Kokosova
mast proizvodi se iz osušenih plodova kokosa prešanjem. Tako dobivena
djevičanska kokosova mast može se dalje prerađivati postupcima rafinacije
(pročišćavanje), izbjeljivanja (uklanjanje boje) i deodorizacije (uklanjanje
mirisa) pri čemu se proizvodi rafinirana kokosova mast. Za razliku od
djevičanske kokosove masti, rafinirana kokosova mast nema karakterističan okus
i miris kokosa već je gotovo neutralnog okusa i mirisa.
Koja je razlika između
kokosovog ulja i masti?
Kokosovo
ulje i kokosova mast su dva alternativna naziva, sinonima za jedan te isti
proizvod. Temperatura tališta kokosove masti je između 24-26 oC. To znači da će
kokosova mast pri sobnoj temperaturi od 20 oC, prirodno biti u krutom stanju te
ju možemo nazivati kokosova mast. S druge strane, kod sobne temperature od 25
oC kokosova mast će biti u tekućem stanju i možemo je nazivati kokosovo ulje.
Ako uzmemo kockicu kokosove masti iz hladnjaka i držimo je dovoljno dugo pri
sobnoj temperaturi višoj od 24-26 oC, nakon određenog vremena koje je potrebno
za prirodni proces taljenja, ona će se potpuno rastaliti i nastat će tekućina
koju možemo nazivati kokosovo ulje. I suprotno, ako kokosovo ulje ohladimo na
temperature ispod 24 oC ono će postepeno kristalizirati i prijeći u stanje
krute, kokosove masti. Prelazak iz krutog (mast) u tekuće (ulje) stanje je
prirodni fizikalan proces koji ne utječe na kvalitetu niti prehrambene
karakteristike ove namirnice.
Tako
se, obzirom na uobičajenu dnevnu temperaturu odnosno klimu, u različitim
zemljama koriste različiti termini: kokosovo ulje ili kokosova mast. U tropskim
zemljama, primjerice u Šri Lanki ili Maleziji gdje su sobne temperature
uobičajeno više od 25 oC kokosova mast je u tekućem (rastaljenom) stanju te se
uobičajeno naziva kokosovo ulje. U Europi, Sjevernoj Americi, Sjevernoj Aziji i
sl. kokosovo ulje je pri sobnoj temperaturi u krutom stanju i naziva se
kokosova mast.
Kako se čuva kokosova
mast?
Kokosova
mast čuva se na suhom, tamnom i hladnom mjestu pri temperaturama do +10 oC
(primjerice u hladnjaku) pri čemu unutar 12 mjeseci zadržava svoje
karakteristike zbog kojih je prikladna kao prehrambena namirnica.
Dolazi li do promjena u
sastavu pri korištenju kokosove masti na visokim temperaturama?
Zavidne
kvalitete namirnice posebno se ističu prilikom prženja i pečenja zbog izuzetne
otpornosti kokosove masti na visoke temperature pri čemu je ono značajno
postojanije od ostalih biljnih ulja.
Kako se koristi kokosova
mast?
Zvijezda
kokosova mast neutralne je arome i mirisa što je čini idealnom namirnicom za
pripremu slanih kombinacija. Savršeno će se sljubiti i s mesom i s ribom, ali i
kao dodatak kavi.
Koristi
se jednostavno premda dolazi u krutom stanju. Pri temperaturama većim od 25
stupnjeva omekšat će, a ako recept zahtjeva tekuće masnoće, kokosovu mast
otopite u tavici i uživajte u dobrim zalogajima!
Preuzeto sa Coolinarika.com
Preuzeto sa Coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar