Čokoladni
biskvit bez brašna:
6 jaja
120 g šećera
150 g maslaca
300 g čokolade za kuvanje
prstohvat soli
1 kašičica arome vanile
Krem
sa mlečnom čokoladom:
500 ml slatke pavlake
200 g mlečne čokolade
1/2 želatina u prahu
Krem
sa belom čokoladom:
500 ml slatke pavlake
200 g bele čokolade
1/2 želatina u prahu
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na
pari pa ostavite sa strane da se malo ohlade. Belanca s malo soli umutite u
čvrst sneg. Žumanca penasto umutite sa šećerom pa dodajte aromu vanile pa
otopljenu čokoladu i maslac. Smesu kratko mutite da se sastojci sedine pa
lagano umešajte sneg od belanaca.
Pripremljenu smesu izlijte u
okrugli kalup za pečenje (26-28 cm). Pre pečenja dno kalupa obložite masnim
papirom. Smesu stavite u rernu zagrejanu na 160 stepeni, a na dno rerne stavite
posudu s vodom.
Biskvit pecite 35-40 minuta.
Pečeni biskvit ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru. Biskvit
premestite na tanjir za tortu i stavite oko njega obruč od kalupa čije ste
stranice obložili masnim papirom.
Želatin namočite u dve
kašike hladne vode i ostavite nekoliko minuta da nabubri. Slatku pavlaku
zagrejte do vrenja, umešajte pripremljen želatin i mešajte dok se ne otopi.
Prelijte slatku pavlaku preko razlomljene mlečne čokolade i mešajte dok se ne
otopi. Krem ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru. Ohlađenu
kremu izmutite da se malo zgusne.
Biskvit stavite na podlogu
za torte, a oko njega obruč za torte prekriven masnim papirom kako bi se
kasnije lakše odvojio od krema. Preko biskvita izlijte krem i stavite tortu u
frižider da se krem stegne.
Dok čekate da krem od mlečne
čokolade očvrsne, na isti način pripremite krem od bele čokolade. Kada krem od
mlečne čokolade bude dovoljno čvrst izlijte na njega krem od bele čokolade.
Krem od bele čokolade takođe dobro ohladite i izmutite pre nego što ga stavite
na tortu.
Tako pripremljenu tortu ostavite
u frižideru nekoliko sati da se oba krema dobro ohlade i stegnu pa poslužite.
Tortu ukrasite po želji šlagom, otopljenom čokoladom ili šarenim mrvicama.
stil.kurir.rs
Nema komentara:
Objavi komentar