Ukusna
i puna nutrijenata, juha minestrone je idelano jelo za ove zimske dane.
Jednostavno se priprema, a svi sastojci su lako dostupni!
Minestrone
je izvorno Talijansko jelo koje se pripremalo još u doba starih rimljana, a ako
bismo prevodili doslovno, značilo bi "velika juha.
Minestrone
se priprema od raznih vrsta povrća, a uobičajeni sastojci su grah, luk, celer,
mrkva i rajčica te se na kraju dodaju riža ili tjestenina. Za pripremanje
minestrone juhe možete koristiti i artičoke, ječam, grah, mrkvu, patlidžan i
špinat.
Za
ovu juhu u stvari ne postoji recept kojega se morate čvrsto držati, mnogi
iskoriste ono povrće koje imaju u kuhinji. Povrće, osim što pomaže zdravlju
srca, također u većini slučajeva sadrži i malo masnoća i kolesterola, tako da
ga možete koristiti i za održavanje normalne tjelesne težine, krvnog tlaka i
kolesterola.
Potrebni sastojci (za 4 osobe)
2
manje glavice luka
2
mrkve
mala
tikvica
10
dag cvjetače
3
male rajčice
15
dag mahuna
1/2
malog celerovog korijena
3
žlice maslinovog ulja
2
režnja češnjaka
žlica
pirea od rajčica
1/8
l suhog bijelog vina
1
l povrtnog temeljca
sol
papar
1/2
svežnjića peršinovog lišća
½
šalice tjestenine po izboru
4
žlice naribanog parmezana
Priprema:
Luk
i češnjak očistite i nasjeckajte, isto napravite s ostalim povrćem. Možete
koristiti i zamrznuto povrće.
Dinstajte
luk na malo maslinova ulja, preostalo povrće samo kratko popržite. U posudu
stavite temeljac te dodajte sve ostale sastojke.
Promiješate
i lagano kuhate na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, dok mrkva ne omekša.
Pred
sam kraj u juhu dodajte tjesteninu ili je skuhate posebno pa dodate juhi .
Po
želji poslužiti posuto parmezanom.
ordinacija.vecernji.hr
Nema komentara:
Objavi komentar