Sogan dolma


Sastojci:
600 gr crvenog luka
Malo crvene paprike
Malo sirćeta
400 gr pavlake

Za nadjev
100 g crvenog luka
400 g mljevene junetine
80 g riže okrugle
Dvije kašike paradajz pirea
Dvije kašike maslaca ili ulja
Malo soli
Malo bibera
Jedno krupno jaje

Način pripreme
Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.



Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.

Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem. Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.

Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.


Preuzeto sa: Bosanskikuhar.ba

Nema komentara:

Objavi komentar