600
gr crvenog luka
Malo
crvene paprike
Malo
sirćeta
400
gr pavlake
Za nadjev
100
g crvenog luka
400
g mljevene junetine
80
g riže okrugle
Dvije
kašike paradajz pirea
Dvije
kašike maslaca ili ulja
Malo
soli
Malo
bibera
Jedno
krupno jaje
Način pripreme
Podrezati
vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti
da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
Skinuti
s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati
košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a
upotrebljavaju se drugi slojevi.
Od
jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se
pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem. Nadjev se priprema
tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati
biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
Sve
dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako
da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa
sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave
kuhati.
U
kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo
mlijeko ili pavlaka.
Preuzeto sa: Bosanskikuhar.ba
Nema komentara:
Objavi komentar