800
gr oštrog brašna
1
svež kvasac (ko želi može zameniti suvim)
4
dcl jogurta 3,2% mm
2
kašikice šećera
1
kašika brašna
1
jaje
1
žumance
60
gr margarina
4
kašike šećera
1
kašikica soli
ZA FIL:
oko
450 gr mekog (lakog za mazanje) eurokrema
150
gr mlevenih oraha
I JOŠ:
60
gr otopljenog margarina za premazivanje
prah
šećer za posipanje gotovih rolni
malo
ulja za dizanje testa
PRIPREMA:
Jogurt
ugrejte da bude mlak, ne previše topao, niti hladan. Malo će izgledati kao da
se usirio … Izmrvite u njega kvasac, dodajte šećer (onih 2 kašičice) i pospite
brašnom (ona 1 kašika). Ostavite da kvasac nadodje.
Brašno
sipajte u veću posudu, pa dodajte preostali šećer, so, izmešajte. Dodajte jaje,
žumance, otopljeni puter i nadošao kvasac sa jogurtom. Sve dobro umutite
mikserom sa dodacima za testo, dotle dok se ne odvaja od posude, pa onda još
malo, da bude glatko testo.
U
čistu posudu sipajte ulja da prekrije dno. Pripremljeno testo uvaljajte sa svih
strana u ulje, prekrijte folijom i stavite na toplo da naraste na duplu
veličinu. Ja ovaj deo sa uljem u zadnje vreme praktikujem, jer se pokazalo da
mi je tako mnogo lakše raditi sa testom, čak i ako je mekše, nakon dizanja.
Takodje, i ako je tvrdje, elastičnije bude i lepše se razvija.
Kada
je testo naraslo, izvadite ga na lagano pobrašnavljenu podlogu, oblikujte u
pravougaonik, pa razvijte što više možete, a da bude kako – tako pravilno.
Nemojte da bude pretanko, nekih 1/2 cm bi bilo ok.
Kada
ste razvili testo, nemojte se zaleteti kao ja! Počela sam seći…pre nego što sam
namazala, no, stala sam na nekom delu. Dakle, razvijeno testo, a neisečeno
namažite od ivice do ivice eurokremom, nakon toga pospite mlevenim orasima.
Malo ih možete utisnuti u eurokrem.
Tako
namazano testo isecite po dužini u 4 trake, pa popreko na 5 traka, da dobijete
20 pravougaonika.
Tepsiju
malo navlažite, pa stavite papir za pečenje da je i sa strane prekrije (ovo u
slučaju da eurokrem curi). Urolajte svaki pravougaonik po dužoj stranici, da
dobijete duže rolne, ne debele
Tako
urolane rolne poslažite u tepsiju, slažući ih jednu iza druge, da im se krajevi
nadovezuju. Takodje slažite ih tako da se, kada narastu pri pečenju, spoje,
kako bi sa strane bile mekane, bez korice. Tako poredane premažite ih sa
otopljenih preostalih 60 gr margarina i pustite da nadođu…
Stavite
ih da se peku na 200°C dok ne porumene. Kada porumene, pokrijte ih sa papirom
za pečenje ili folijom, pa pecite još 5 minuta. Izvadite, ostavite 15-tak minuta
da se prohlade. Nakon toga, pospite ih šećerom u prahu. Ostaje da uživate,
prijatno!
Što
se nas tiče, bile su odlične, uživali smo kako u večeri, tako i u užini, jer su
i sutradan bile ukusne.
gricko-recepti.info
Nema komentara:
Objavi komentar