Smrznuto
voće i povrće hranljivo je kao i sveže, čak u nekim slučajevima pokazuje se da
je i zdravije od sveže ubranog, utvrdilo je više naučnih studija. Hranljivi
sadržaj svežeg voća i povrća počinje da se pogoršava od trenutka kada se ubere.
To znači da, do trenutka kada završe na našoj trpezi, iako mislimo da ćemo
uživati u njihovom punom nutritivnom sadržaju, to često nije slučaj.
Neke
hranljive materije, kao što je vitamin C, smatraju se toplotno “labilnim”, što
znači da hranljivi sastojci mogu nestati tokom procesa kuvanja.
Ranije
se verovalo da smrznuto voće i povrće sadrže nižu nutritivnu vrednost u
poređenju sa svežim, jer su neophodni vitamini i minerali oštećeni tokom
procesa zamrzavanja. Međutim, današnje nove tehnologije koje uključuju
blanširanje pre stavljanja u proces smrzavanja znatno poboljšavaju zadržavanje
hranljivih materija u smrznutom voću i povrću.
Nikako
ne treba zaboraviti da i sveži proizvodi gube esencijalne hranljive materije.
Određeno povrće, kao što je npr. grašak, gubi nešto više od 50 procenata
sadržaja vitamina C tokom prvih 24 do 48 sati nakon branja.
Nekoliko
istraživanja sprovedeno je već da bi ukazali na to da sadržaj hranljivih
sastojaka u svežem i zamrznutom proizvodu, bilo da je u pitanju voće ili
povrće, nije toliko različit kako se ranije mislio. Studija koju su izvodili
istraživači Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da određene smrznute
namirnice mogu biti zdravije od svežih. U okviru ove studije istraživački tim
je ispitao osam različitih vrsta svežeg i smrznutog voća i povrća, uključujući
kukuruz, brokoli, spanać, šargarepu, grašak, boraniju, jagodu i borovnicu, pa
su procenili njihov nutritivni sadržaj. Rezultati su pokazali neznatne razlike
u hranljivoj vrednosti između ovih svežih i zamrznutih namirnica.
Štaviše,
istraživači su primetili da su smrznuti kukuruz, boranija i borovnica imali
veći sadržaj vitamina C u poređenju sa svežim. Takođe, smrznuti brokoli imao je
veći nivo riboflavina od njegovog svežeg pandana, dok je sveži grašak imao veću
količinu ovog dela kompleksa vitamina B nego zamrznuti grašak. Pored toga,
stručnjaci nisu primetili značajnu razliku između svežeg i zamrznutog voća i
povrća u pogledu sadržaja vlakana. Nivoi esencijalnih minerala kao što su
magnezijum, kalcijum, cink i gvožđe takođe se ne razlikuju kod svežih i
zamrznutih proizvoda.
Drugo
istraživanje koje su sproveli naučnici sa Instituta za istraživanje hrane
takođe je pokazalo da zamrznuta hrana zaista može sadržati više hranljivih
materija od sveže, jer može trajati i do dve nedelje duže za kupovinu ili
kuvanje. Istraživači su istakli da je svež grašak izgubio oko 45 odsto
hranljivih materija nakon 16 dana. Studija je takođe pokazala da je u istom
periodu karfiol izgubio 25 odsto hranjivih materija, a šargarepa do 10 procenata.
Izvor: stil.kurir.rs
Nema komentara:
Objavi komentar