Džem
od maslačka je najbolje da uzimate ujutru, na prazan stomak, a možete da ga
pomešate i sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih
satojaka koji su se nakupili tokom zimskih dana.
Odličan
je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dve pune kašike svako jutro na
prazan stomak.
Maslačak
je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit. Možete ga naći na
svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u
salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi delovi su puni vitamina, cvetovi
se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen.
Sadrži
obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi
su bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korena maslačka je blagotvoran za
jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.
Džem od maslačka: Priprema
–
Otkinite 300 do 400 žutih cvetova, prelijte hladnom vodom i preostavite da
odstoji 24 časa.
–
Sutradan dobro iscedite i sipajte pola litra tople, prokuvane vode, pa kuvajte
20-ak minuta.
–
Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro
oprali) i kašičicu limuntusa, kuvajte još pet minuta.
–
Kada džem dobije boju meda, skinite sa ringle, sačekajte da se ohladi i
procedite kroz gazu.
–
Kuvajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.
Izvor: Posaljirecept.rs
Nema komentara:
Objavi komentar