Kako napraviti lekoviti džem od maslačka


Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutru, na prazan stomak, a možete da ga pomešate i sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih satojaka koji su se nakupili tokom zimskih dana.

Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dve pune kašike svako jutro na prazan stomak.

Maslačak je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi delovi su puni vitamina, cvetovi se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen.

Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.

Džem od maslačka: Priprema

– Otkinite 300 do 400 žutih cvetova, prelijte hladnom vodom i preostavite da odstoji 24 časa.
– Sutradan dobro iscedite i sipajte pola litra tople, prokuvane vode, pa kuvajte 20-ak minuta.
– Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuvajte još pet minuta.
– Kada džem dobije boju meda, skinite sa ringle, sačekajte da se ohladi i procedite kroz gazu.
– Kuvajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.


Izvor: Posaljirecept.rs

Nema komentara:

Objavi komentar