Engleski
naziv: balsamic vinegar; Latinski naziv: Aceto balsamico; Regionalni naziv:
Balzamični ocat;
Aceto
balsamico je aromatičan ocat koji se tradicionalno proizvodi u Modeni iz
koncentriranog soka ili mošta bijelog grožđa, najčešće Trebiano sorte. Proizvod
je tamne boje i bogatog okusa, dobiven dugim stajanjem, u drvenim bačvama, neki
čak i po 100 godina.
Opis i podrijetlo
Porijeklo
octa se veže uz otkriće vina. Prema legendi iz Babilona (5000 g. pr. Kr.)
dvorski je službenik primijetio da se iz soka od grožđa može dobiti vino, što
je kasnije dovelo do otkrića octa. Ocat je bio poznat i u doba Antike, navodno
je Kleopatra (50 g. pr. Kr.) osvojila Marka Antonija tako što je pripravila
ljubavni napitak od bisera otopljenih u octu.
Zgodan
način da smanjite količinu soli u hrani je da dodate malu količinu octa, jer
kiseline naglašavaju osjećaj slanosti.
Aceto
balsamico je aromatičan ocat koji se tradicionalno proizvodi u Modeni iz
koncentriranog soka ili mošta bijelog grožđa, najčešće Trebiano sorte. Proizvod
je tamne boje i bogatog okusa, dobiven dugim stajanjem, u drvenim bačvama, neki
čak i po 100 godina. Gotovo umjetničko djelo, ovaj ocat je donedavno bio
rezerviran samo za delikatna nepca talijanske bogate klase, ali na našu radost,
u drugoj polovici dvadesetog stoljeća počinje komercijalna proizvodnja.
Proizvodi koje možete pronaći na tržištu najčešće se dobivaju iz octa crnog
vina ili koncentriranog soka grožđa pomiješanog s jakim octom prožetim
karamelom i šećerom.
Energetska i nutritivna
vrijednost
Energetska
vrijednost 100 g aceta balsamica iznosi 88 kcal / 369 kJ, od toga sadrži 17%
ugljikohidrata i 0,5% proteina.
Od
minerala aceto balsamico sadrži: fosfor (19 mg), magnezij (12 mg), kalij (112
mg), željezo (0,7 mg) i kalcij (27 mg).
Aceto
balsamico ne sadrži vitamine.
Ljekovitost
Od
Antike u različitim kulturama se acetu balsamicu pripisuju mnoga ljekovita
svojstva. Koristio se kao tonik za ublažavanje umora i glavobolja, kao pomoć u
probavi ili za reguliranje tjelesne težine.
Danas
mu pripisuju usporavanje osteoporoze jer sadrži octenu kiselinu koja potiče
apsorpciju važnih minerala iz hrane, a osim toga u malim količinama sadrži i
minerale koji izgrađuju kosti.
Sasvim
neočekivano s acetom balsamicom nekoliko kapi na jagodama, malinama ili
breskvama s dodatkom šećera u potpunosti će naglasiti aromu voća.
Istraživanje
objavljeno u British Journal of Nutrition (2006 g.) pokazuje da octena kiselina
kod laboratorijskih životinja značajno smanjuje udio kolesterola i
triacilglicerola u krvi, a također je zamijećeno i snižavanje krvnog tlaka.
Jedna studija na Harvardu objavljena u znanstvenom časopisu American Journal of
Clinical Nutrition okupila je grupu ljudi koji često začinjavaju salatu s octom
i uljem te je utvrđeno da im se time smanjio rizik od pojave srčanog udara.
Razlog je u sadržaju omega-3 masne kiseline (alfa linolenska kiselina), koja
ima zaštitna svojstva protiv srčanih bolesti.
Prije
nego što su proizvedeni lijekovi za dijabetes, bolesnici su koristili ocat za
ublažavanje simptoma. U prilog tome ide i studija objavljena u European Journal
of Clinical Nutrition. Mala količina, otprilike 2 čajne žlice u hrani, prema
rezultatima, može usporiti otpuštanje ugljikohidrata u krvi.
Ocat
može pomoći u reguliranju tjelesne težine jer pojačava osjećaj sitosti kada se
doda obroku, što za posljedicu ima konzumiranje manje količine hrane, a enzimi
koje sadrži potiču metabolizam i na taj način olakšavaju probavu.
Još
se u vrijeme Hipokrata (460-377 g. pr. Kr.) ocat koristio za liječenje
infekcija, a rezultati manjeg broja istraživanja pokazuju da postoji mogućnost
da ocat pomaže u liječenju gljivičnih infekcija i da pokazuje neka
antibakterijska svojstva.
Zgodan
način da smanjite količinu soli u hrani je da dodate malu količinu octa, jer
kiseline naglašavaju osjećaj slanosti.
Na
kraju ipak treba naglasiti da je u zadnjih 20 godina provedeno relativno malo
znanstvenih istraživanja koja bi sa sigurnošću potvrdila brojna ljekovita
svojstva koja pripisuju acetu balsamicu, stoga savjetujemo oprez i umjereno
konzumiranje.
Kupovanje i čuvanje
Aceto
balsamico je ocat bogatog i slatkastog okusa tamne boje. Proizvodi se u Modeni,
gradu na sjeveru Italije, od grožđanog soka prema tradicionalnim metodama
sazrijevanja. Fermentacija u bačvama od različite vrste drveta minimalno traje
do 5 godina pa sve do 40 godina. Balzamični ocat koji je sazrijevao 20 i više
godina naziva se stravecchio.
Raspon
cijena za aceto balsamico ovisi o njegovoj starosti. Može se čuvati
neograničeno na hladnom i tamnom mjestu.
Priprema jela s acetom
balsamicom
S
acetom balsamicom možete pripremati razne salatne preljeve i marinade,
profinjene umake, a sasvim neočekivano nekoliko kapi na jagodama, malinama ili
breskvama s dodatkom šećera u potpunosti će naglasiti aromu voća.
Jednostavan
specijalitet koji objedinjuje najbolje od talijanske pokrajine Emilie-Romagne
je parmezan i aceto balsamico. Prstima ili uz pomoć manjeg nožića izlomite
parmezan na veličinu jednog zalogaja i pokapajte acetom balsamicom. Ostavite da
odstoji 15-tak minuta i poslužite uz domaći kruh i vino. Radič narezan na
kriške stavite u namašćenu posudu i pokapajte ga maslinovim uljem i balzamičnim
octom. Pecite ga oko 30 minuta uz okretanje, a zatim na njega stavite dimljenu
mozzarellu i pršut te ostavite kratko u pećnici dok se sir ne počne topiti.
Poslužite toplo.
Kratkim
kuhanjem s dodatkom začina poput ružmarina ili samo sa šećerom dobivamo preljev
koji možemo preliti preko pečenog luka s roštilja ili preko pečenog mladog
krumpira s dodatkom češnjaka i timijana. U marinadu od maslinova ulja,
češnjaka, metvice i aceta balsamica možete kratko marinirati narezano povrće
(patlidžane, tikvice, paprike), gljive i tofu koje nakon mariniranja ispecite
na roštilju.
Balzamični
ocat koji je sazrijevao 20 i više godina naziva se stravecchio.
Najpoznatija
primjena aceta balsamica je u salatnim preljevima. Tako salatni preljev od
maslinova ulja, aceta balsamica, češnjaka, ljutike i soli koristite za pripremu
salate od rikule, cherry rajčica i naribane mrkve. Izvrstan salatni preljev
ćete dobiti i kombinacijom aceta balsamica, Dijon senfa, maslinova ulja,
češnjaka, soli i papra.
Ovaj
slatkasti ocat bogate arome izvrstan je i u kombinaciji s mesom. Tako filet
mignone poslužite uz povrće s grilla poput luka i tikvica te bogatim umakom na
bazi crvenog vina, aceta balsamica, ljutike i maslaca. Pečenu piletinu prelijte
s umakom od pečenja u kojem ste popirjali luk, češnjak i aceto balsamico.
Janjetinu možete poslužiti uz poširane dunje i umak koji ste dobili od tekućine
u kojoj su se kuhale dunje, balzamičnog octa, maslaca, soli, papra, origana,
ružmarina i timijana. Preko teletine s roštilja možete poslužiti jednostavan
umak od maslinova ulja, aceta balsamica, kapara, nasjeckanog peršina, fino
naribane korice limuna, protisnutog češnjaka, soli i papra.
Balzamični
ocat možete koristiti i za glaziranje. Dodate li mu maslac, možete glazirati
mrkvu, uz dodatak pilećeg temeljca glazirajte patku, a kombinacija sa šećerom,
senfom i maslacem poslužit će za glaziranje šunke tijekom pečenja.
Deserti
s acetom balsamicom zvuče pomalo nevjerojatno, ali prave su delicije, posebno
one s voćem. U crvenom vinu, acetu balsamicu i šećeru kratko kuhajte smokve.
Zatim ih zajedno s tekućinom prebacite u tepsiju, stavite na svaku komadiće
popečenih oraha i pecite dok ne upiju oko dvije trećine tekućine. Poslužite ih
uz kuglicu mascaropne sira. Jednako tako možete karamelizirane smokve lagano
pokapati acetom balsamicom i poslužiti uz sladoled od vanilije. Pomiješajte
svježe jagode narezane na ploške s acetom balsamicom, malo šećera i papra i
ostavite da se mariniraju oko 30 minuta uz povremeno miješanje. Izvrsno će
prijati uz panna cottu. Čak i u pripremi pralina i trufflea od tamne čokolade
može se dodati par kapi kvalitetnog aceta balsamica.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar