Ne
postoji puno namirnica za koje se istovremeno vjeruje da su zdrave i štetne.
Primjerice,
vegetarijanci s uravnoteženom prehranom svoje proteine dobivaju isključivo iz
jaja. S druge strane, jaja se već desetljećima povezuju s visokim razinama
kolesterola, tako da mnogi ljudi vjeruju kako je kajgana od bjelanjaka zapravo
“zlatna sredina” i bolji izbor od kajgane koja u sebi sadrži i žumanjke.
Međutim,
posljednja istraživanja kažu nam kako kolesterol iz hrane zapravo ne podiže
razinu kolesterola u krvi, a crveno meso našlo se na listi štetnih namirnica.
Kada se govori o proteinima i zdravoj prehrani, jesu li jaja doista bolji izbor
od mesa?
Jaja
su izbor najboljih proteina
Postoji
razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom – sa samo 70 kalorija
jaja su prave bombe nutrijenata, te jedan od najboljih izvora proteina koje
možemo konzumirati. Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji imaju veću
biološku vrijednost od proteina iz drugih izvora. Drugim riječima, nisu svi
proteini jednaki, a proteine koje dobijemo iz jaja naše će tijelo najlakše
sintetizirati i iskoristiti.
Osim
proteina, što još dobijemo konzumacijom jaja?
Žumanjak
iz jajeta prepun je dobrih masti te sadrži čak 18 korisnih vitamina i vitamina,
zbog čega su odličan izvor energije. Također, jaja sadrže i brojne
antioksidanse koji štite organizam od raznih oboljenja među kojima su,
primjerice, rak i hipertenzija. Žumanjci sadrže i karotenoid koji, osim što im
daje njihovu prepoznatljivu boju, sadrži protuupalna svojstva koja štite vaš
organizam od raznih oboljenja koja se mogu javiti s godinama. Također,
karotenoid je odličan i za zdravlje vaših očiju.
Izvor: zdravlje i ljepota magazin
Nema komentara:
Objavi komentar