Poželite
li se zasladiti nečim zaista drukčijim, pripremite slatke tufahije
Omiljeni
recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.
Tufahije
su poznata bosanska nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije, a na ove
prostore došla je s Osmanlijama. To su jabuke koje se kuhaju u slatkom sirupu i
pune sa slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se hladne uz tučeno vrhnje.
Ove
punjene jabuke osvježavaju, jako su ukusne i dosta kalorične. Ne želite li
propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu
šećera i oraha.
Potrebno vam je
4
jabuke
500
g šećera
6
dl vode
100
g mljevenog oraha
1
bjelanjak
1
vanilin šećer
šlag
Priprema
U
vodu stavite 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju. Jabuke
ogulite i izdubite im sredinu. U ključalu vodu sa šećerom stavite kuhati jabuke
dok ne omekšaju.
Kad
su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte ostatak šećera.
Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
Dok
se agda kuha, napravite punjenje od tučenog bjelanjka, oraha i malo šećera u
prahu. Ohlađene jabuke napunite smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
Na
tanjur stavite ohlađenu napunjenu jabuku, prelijte je ohlađenom agdom, ukrasite
šlagom i nasjeckanim orasima.
gastro.hr
Nema komentara:
Objavi komentar