Omiljeni bosanski desert: Tufahije


Poželite li se zasladiti nečim zaista drukčijim, pripremite slatke tufahije

Omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.

Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije, a na ove prostore došla je s Osmanlijama. To su jabuke koje se kuhaju u slatkom sirupu i pune sa slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se hladne uz tučeno vrhnje.

Ove punjene jabuke osvježavaju, jako su ukusne i dosta kalorične. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.

Potrebno vam je
4 jabuke
500 g šećera
6 dl vode
100 g mljevenog oraha
1 bjelanjak
1 vanilin šećer
šlag

Priprema

U vodu stavite 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju. Jabuke ogulite i izdubite im sredinu. U ključalu vodu sa šećerom stavite kuhati jabuke dok ne omekšaju.
Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte ostatak šećera. Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
Dok se agda kuha, napravite punjenje od tučenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu. Ohlađene jabuke napunite smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
Na tanjur stavite ohlađenu napunjenu jabuku, prelijte je ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima.
gastro.hr

Nema komentara:

Objavi komentar