Kako
ne bi bio suh, svinjski file doslovno okupajte u bijelom vinu, a u sočnosti
mesa i umaka pomoći će vam i začinske trave poput kadulje i timijana.
Mnogima
je svinjski file, znan još kao pisanica ili lungić, jedan od najukusnijih
komada mesa. Radi se o duguljastom mišiću nejednakih krajeva koji po prilici
teži oko 400-500 grama, relativno je suh i traži pažljivu pripremu.
Ako
ovakvom komadu mesa dodate fine začinske trave i vino pa ga poklopljenog sporo
kuhate na laganoj vatri, dobit ćete kako ukusno spremljen komad mesa, tako i
fini umak koji je dovoljno zgusnuti dodavanjem slatkog vrhnja (da, onog za
šlag).
Lungić
poslužite uz omiljeni prilog – rižu, pire krumpir ili povrće kuhano na pari.
Sastojci
400-500
g svinjskog filea
5
režnjeva češnjaka
4-5
grančica timijana (majčine dušice)
7-8
listića svježe kadulje
malo
čili papričice
150
ml suhog bijelog vina
200
ml temeljca (povrtnog ili mesnog)
200
g slatkog vrhnja (za šlag)
ulje
sol,
papar
Priprema:
U
dubljoj, većoj posudi zagrijte ulje, dodajte čili papričicu, češnjak koji ste
prerezali po pola, timijan i kadulju pa sve popržite dok ne puste arome.
Svinjski
file operite, posušite pa ga dodajte na zagrijano i začinima aromatizirano
ulje. Zapecite ga sa svih strana, stalno okrećući (za ovo će vam trebati oko 10
minuta) pa izvadite file na tanjur.
U
posudu dodajte vino i deglazirajte je (lagano kuhačom sastružite sve sa dna
posude) pa kad ispari alkohol (nakon dvije-tri minute) vratite file u posudu, posolite
ga i popaprite pa poklopite (ali ne skroz, postavite pokolopac malo nakoso),
smanjite vatru i pstavite da se file sporo kuha sat vremena.
Svakih
20 minuta okrenite file te dodajte malo vruće vode ako je tekućina ishlapila.
File
izvadite van i pustite da se malo ohladi, a u posudu dodajte temeljac, češnjak
izgnječite kuhačom i kuhajte dodatnih 10 minuta. Ugasite vatru, ostavite da se
sadržaj u posudu ohladi jedno 15 minuta i potom umiješajte slatko vrhnje za
šlag. Ponovno upalite vatru i kuhajte 7-8 minuta dok se umak ne zgusne.
Lungić
narežite na tanke šnite i vratite natrag u umak. Poslužite uz povrće kuhano na
pari, rižu ili pire krumpir.
volim-meso.hr
Nema komentara:
Objavi komentar