Za tijesto:
- 165 g maslaca
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 4 jaja
- 2 kašičice
neskafe
- 4 supene
kašike vruće vode
- 80 g rikote
- 10 komada amareto
keksića
Za kafeno - šećerni sirup:
- 165 g šećera
- 165 ml vode
- 1 supene kašike neskafe
Za maskarpone krem:
- 500 g maskarpone sira
- 3 kapi
ekstrakta od vanile
- 4 supene
kašike marsala vina
- 8 komada
amareto keksića
Način pripreme:
1. Za tijesto mikserom
umutite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte oba jajeta
jedno po jadno, a nakon toga brašno iz dva puta. Dodajte i druga dva jajeta.
2. Promiješajte
neskafu u vrućoj vodi i dodajte u tijesto. Zatim dodajte rikotu. Na kraju
izlomite keksiće preko tijesta i lagano promiješajte rukom.
3. Poređajte papirne
korpice u kalupe za mafine. Kašikom za sladoled napunite kalupe tijestom.
Pecite mafine u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
4. Za krem ručno
umutite maskarpone sir, marsala vino, ekstrakt vanile i šećer u prahu.
5. Kada se mafini
ohlade, odstranite papirne korpice i isjecite ih horizontalno po sredini.
6. Skuvajte sirup od šećera
i vode. Čim se šećer istopi, pojačajte temperaturu i sačekajte da sirup provri.
Na kraju dodajte neskafu i promiješajte. Četkicom nanesite kaveno - šećerni
sirup preko svake polovine mafina.
7. Kašikom za sladoled
stavljajte po jednu kuglu krema od amskarpone sira preko svakog donjeg
dijla mafina. Poklopite gornjim dijlovima i lagano pritisnite. Odozgo pospite
minitiramisue sa malo kaveno - šećernog sirupa.
Izvor:Nezavisne novine
Nema komentara:
Objavi komentar