Sastojci
4
pileća bataka
1
naranča
4
grančice kadulje
4
grančice ružmarina
6 režnja
češnjaka
4
čajne žličice maslaca
1
glavica brokule romanesco
4
režnja češnjaka
maslinovo
ulje
sol,
svježe mljeveni papar
Priprema
Operi
brokulu romanesco. Odvoji dijelove cvjetova (stabljike ne koristiš u ovom
jelu).
Brokule
blanširaj - zakuhaj vodu i dodaj dvije velike jušne žlice soli. Kad je voda
zakuhala kuhaj brokule oko pet do šest minuta (ovisno o veličini) i zatim ih
izvadi i ubaci u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje. Ostavi
sa strane dok ne pripremiš ostatak.
Pileće
batake posuši na kuhinjskom papiru. Naulji ih lagano maslinovim uljem i posoli
krupnom soli (pazi da ne pretjeraš).
U
međuvremenu upali pećnicu bez ventilatora na 160 stupnjeva.
Na
inox tavi zagrij četiri žlice maslinovog ulja. Kad je ulje dovoljno vruće
zapeci pileće batake sa svake strane da se zarumene (znat ćeš da je vrijeme za
okretanje kad se više ne lijepe za tavu). Pazi da ulje ne šprica (piletina mora
biti dobro osušena kuhinjskim papirom)! Za prženje na tavi bit će ti potrebno
desetak minuta.
Zatim
s četiri zdrobljena režnja češnjaka natrljaj batake dok se još prže na tavi.
Nakon
toga ih premaži maslacom.
Dodaj
sok od jedne naranče i dio pulpe. Ugasi vatru i na vrh piletine stavi grančicu
ružmarina i kadulje te popapri.
Ako
imaš inox tavu koja može u pećnicu onda ju samo stavi u pećnicu na dvadesetak
minuta. Ako nemaš takvu tavu prebaci sve u vatrostalnu posudu i stavi peći.
Piletinu ne treba pokrivati. Ako nisi sigurna da je gotova, nakon dvadesetak
minuta probaj jedan komad odvojiti vilicom na najdebljem dijelu do kosti. Ako
se meso razdvaja bez problema (odnosno ako nije krvavo) gotovo je. Pazi, jer
sirova piletina može biti jako opasna za zdravlje. Nikad nemoj pojesti nepečenu
piletinu!
Dok
se piletina peče u pećnici začini brokulu romanesco s malo soli, maslinovog
ulja i sitno nasjeckana dva češnjaka.
Kad
je piletina gotova posluži na tanjure s brokulom romanesco.
Preuzeto sa Zdrava krava
Nema komentara:
Objavi komentar